Je to venku: Turecko a Merkelová? Připravila to neziskovka. Nikdy to nefungovalo. Na migranty bude platit toto, odhalil český diplomat

04.03.2020 7:04

Někdejší velvyslanec v Rakousku Jan Sechter se vyjádřil k situaci, která se týká uprchlíků. Prezident Turecka Erdogan totiž podle jeho slov vypověděl dohodu s EU z března 2016.

Je to venku: Turecko a Merkelová? Připravila to neziskovka. Nikdy to nefungovalo. Na migranty bude platit toto, odhalil český diplomat
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Podle této dohody má být každý ilegální migrant z Turecka do Řecka vrácen, a pokud by se jednalo o státního příslušníka Sýrie, byl by za něho dopraven do EU oficiálně uprchlík jiný, přímo ze Sýrie nebo z uprchlických táborů v regionu. Za příslib tohoto mechanismu EU platí Turecku souhrnnou částku ve výši 6 mld. €,“ popsal dohodu Sechter.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17243 lidí

Dohoda je podle něj z pohledu diplomacie zvláštní ze tří důvodů. „Připravila ji pro německou vládu nevládní organizace Evropská stabilizační iniciativa, ESI, nikoliv vládní úřady a Evropská rada či Evropská komise. Nikdy v praxi nefungovala. Lidé, kteří zaplatili převaděčům a dostali se až do Řecka, zůstali v řeckých uprchlických táborech, jejich žádosti, pokud je vůbec podali, se v Řecku nezpracovávaly a mnozí byli dopraveni různým způsobem na pevninskou část Řecka. Vráceno do Turecka podle dohody bylo jen necelých 2 000 migrantů, z toho jen zlomek Syřanů. Dostal-li se migrant do Řecka, zůstal už v EU, protože návratová politika a ochrana vnější hranice neexistovaly. V roce 2013 nebyla podána ani jedna žádost, v Itálii mizivý počet, o azyl a Řecko nemělo ani funkční úřad, který by se býval mohl žádostí zabývat. Co funguje, je ochrana vnějších hranic, pomoc státům na tzv. balkánské trase, spolupráce středoevropských států, Rakouska se státy jihovýchodní Evropy, pomoc uprchlíkům přímo v zemích, kde jsou krize (Sýrie) nebo kde jsou Syřané v táborech (Jordánsko, Turecko), praktická spolupráce a dohody s Libyí, resp. s libyjskou pobřežní stráží,“ popsal Sechter.

Dle jeho slov bylo chybou EU nepřiznat včas, že dohoda EU s Tureckem není funkční. „Naopak bylo správné pomáhat přímo členským státům, které konkrétní pomoc potřebovaly, odmítat kvóty, který byly jen dalším impulsem pro převaděčství. V současné situaci potřebuje pomoc právě Řecko,“ uzavřel.

Řecká policie a armáda od pátku zabránily nejméně 24 tisícům pokusů o ilegální překročení hranice z Turecka, a zatkly proto na 180 běženců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…