Je to vidět, Zeman se loučí. Chce být blíž k havlistům. Bloggerka v projevu našla nevídané

30.10.2019 14:50

Komentátorka Anna Arian ocenila Zemanův prezidentský projev k 28. říjnu. „Projev byl mimořádně státnický, takový bych od prezidenta očekávala a vítala,“ pochválila Zemana Anna Arian. Potěšil ji zejména fakt, že Zeman kritizoval bývalý komunistický režim a naopak vyzdvihoval Václava Havla nebo mluvčí Charty 77. Lingvistka a genderová socioložka Jana Valdrová naopak přispěchala s kritikou, seznam oceněných podle ní nebyl genderově vyvážený. „Snad to příští prezident nebo prezidentka napraví,“ doufá Valdrová.

Je to vidět, Zeman se loučí. Chce být blíž k havlistům. Bloggerka v projevu našla nevídané
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Zeman ve sněmovně komentuje státní rozpočet

Anna Arian Zemana ocenila zejména za udělení Řádu bílého lva in memorian generálu Bohuslavu Ečerovi. „Prezident připomněl pozapomenutou osobnost nejnovějších českých dějin, generála Ečera, jehož jméno je širší veřejnosti spíš neznámé,“ napsala Arian ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz a dodala, že Ečer byl „vynikající právník a oběť diktatury proletariátu“.

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr dostal od Zemana Medaili za zásluhy I. stupně?

94%
6%
hlasovalo: 22170 lidí

Na jedné straně Arian vítá Zemanovu kritiku bývalého komunistického režimu, nechápe ovšem, že Zeman zároveň schvaluje vládu s podporou komunistů. „Jen kdyby protikomunistické odhodlání Miloši Zemanovi vydrželo déle než na jeden sváteční večer v roce. Nechápu, že ten samý člověk může v jednu chvíli kritizovat zločiny komunistické diktatury a vzápětí otevřít pohrobkům této strany dveře do vlády,“ diví se Arian a pokládá řečnickou otázku, co by na to asi řekl vyznamenaný Ečer.

Zemanův projev podle Anny Arian zněl jako loučení a pokus usmířit se s celou společností. „Kdo projev poslouchal skutečně pozorně, nemohl se ubránit dojmu, že se Miloš Zeman loučí. Jeho řeč byla postesknutím starého muže, který si je vědomý řady svých chyb, ale zároveň už nemá sílu ani chuť se jakkoliv měnit,“ poznamenala Arian.

„Zejména jeho připomenutí významu Václava Havla, Charty 77 a Občanského fóra napovídá, že by se Zeman chtěl nějak přiblížit i té části společnosti, která není smířená s účastí KSČM ve vládě, s minulostí premiéra Babiše a s rozmazáváním linie mezi viníky a oběťmi minulého režimu,“ myslí si komentátorka.

Nakonec ještě Zemana mírně zkritizovala a poukázala na fakt, že právě s kritikou prezident neumí pracovat. „Bohužel nikdy nepochopil, že kritika je přirozenou součástí tvůrčího procesu, a demokracie bez věcné kritiky se stává jen formou bez obsahu,“ píše Arian. A dodává, že Miloš Zeman i vyznamenaný Václav Klaus mají místo v českém politickém panteonu. „Ale nesmějí nám občanům upírat právo na kritiku jejich kontroverzních rozhodnutí, přešlapů i očividných chyb,“ doplňuje.

Oceněnému exprezidentovi Václavu Klausovi se ve svém komentáři věnovala také lingvistka Jana Valdrová. Zeman podle ní Klause pozval na Hrad proto, aby se mu trochu pomstil. „Byl by to vpravdě ďábelský plán, pozvat si na Hrad bývalého prezidenta, kterého užírá závist, v jeho případě vůči Václavu Havlovi, a vyjádřit úctu k odkazu Václava Havla, o němž Václav Klaus nemůže ani slyšet,“ spřádá teorie Valdrová a dodává, že projev si musel Klaus s manželkou vyslechnout z první řady.

„Zpestřením letošního 28. října na Hradě bylo ponaučení, že medaile se může stát nástrojem sladké pomsty. Chybička se ale přece jen vloudila: tohle pojetí odměňování zostudí v prvé řadě samotného bůžka pomsty,“ píše Valdrová.

Nakonec si coby genderová socioložka povšimla, že mezi oceněnými bylo výrazně více mužů. „Genderová slepota mezi prezidentovy nemoci úředně nepatří, její příznaky se nicméně projevily na počtu oceněných žen vůči mužům. Příští prezidentka nebo prezident to snad napraví,“ doufá Valdrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…