Je to vtipné, posmíval se v Partii poslanec ANO trestním oznámením na Babiše. Mně to směšné nepřipadá, kontroval Laudát a...

10.01.2016 12:20

České hospodářství je na vzestupu. Polepší si zaměstnanci, důchodci i podnikatelé? O tom diskutovali hosté dnešního pořadu Partie TV Prima, poslanec ANO Jan Volný a předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Je to vtipné, posmíval se v Partii poslanec ANO trestním oznámením na Babiše. Mně to směšné nepřipadá, kontroval Laudát a...
Foto: ANO
Popisek: Jan Volný

„Je to veselé, vtipné. Je to velice účelové,“ řekl úvodem k trestněprávním otázkám kolem předsedy hnutí Andreje Babiše (ANO) poslanec Volný. Na Babiše byla totiž v poslední době podána řada trestních oznámení kvůli dotacím např. na jeho sídlo Čapí hnízdo. „Každý normální gramotný člověk ví, jak to je. Není co vysvětlovat,“ podotkl Volný s tím, že policie ani kontroloři na těchto případech nic nenajdou.

„Já to jako směšné nevidím. Pana Babiše dobíhá to, s čím on zacházel při zakládání svého sdružení,“ oponoval však Laudát. „Musí si zvyknout na to, že není výjimečný,“ dodal. Podle jeho názoru budou kauzy náležitě vyšetřeny. „To, co mi vadí, je chování většiny médií,“ sdělil s tím, že podle jeho názoru to opomíjejí. 

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Než se dostalo k tématu Partie, přišla řeč také na hacknutý e-mail předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Je to nešťastná aféra. To, že premiér řeší nějaké věci přes soukromý e-mail, není podle mého alarmující," konstatoval Volný s tím, že k obsahu se nechce příliš vyjadřovat. 

Podle Laudáta je chybou premiéra, že komunikoval přes soukromou schránku. „Odsuzuji, aby se někdo dobýval do soukromé pošty, ale zároveň jsem zoškliven z chování Lidových novin a publicity, kterou dávají těmto kradeným datům,“ sdělil. 

Minimální mzda

Úvodními otázkami tématu hospodářství byly nezaměstnanost a výše minimální mzdy. „Propast mezi sociálními benefity, které dostávají nezaměstnaní, a minimální mzdou, je stále dost velká,“ uvedl Volný s tím, že by mělo dojít k nějakému zvýhodnění těch, kteří chtějí pracovat a pracují. Výše minimální mzdy kolem 11 tisíc, jak navrhl předseda vlády, mu však přijde příliš naddimenzovaná.

„Shodneme se v tom, že je třeba rozevírat nůžky mezi tím, co je možné pobírat na sociálních dávkách a jak vysoká je minimální mzda,“ podotkl Laudát. „Nesouhlasím ale s tím, že minimální mzda se stává pouhým politickým populismem,“ dodal. On sám je odpůrcem minimální mzdy. 

Oba poslanci se následně shodli na tom, že nulové nezaměstnanosti nikdy nedosáhneme. 

Výše důchodů

Tématem debaty byla také výše důchodů. Podle poslance Volného není navýšení částky 1 200 Kč v lednu, kterou důchodci získají, systémovým řešením. Navýšení důchodů by podle jeho názoru mělo být na přiměřené úrovni. 

Podle poslance Laudáta by měl být předělán vzorec výpočtu výše důchodu, například podle inflace. „Občané by měli mít jistotu,“ sdělil Laudát. 

Více dětí

„Je to náš společný cíl, abychom přiměli rodiny, aby měly více dětí. To, co je k tomu přiměje, je to, když budeme dělat politiku dobře, zvýšíme například důvěru lidí v ekonomiku našeho státu,“ vyjádřil se k vládnímu návrhu navýšit sociální odvody pro rodiny bez dětí Volný. „Na koalici jsme o tom hodně diskutovali, zřídili jsme pracovní skupinu a hledáme nejoptimálnější způsob. Musíme v tuto chvíli však souhlasit i s opozicí, že to je nešťastný způsob řešení,“ dodal Volný, že on by se inspiroval v Německu, kde každý občan může poskytovat část svých daní na určité účely.

Jak se postaví poslanci ANO k návrhu ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD), nechtěl Volný příliš sdělovat. Podle něj je důležitá především diskuse. 

Opozice sice je proti návrhu Marksové, ale hodlá o celém problému diskutovat.

Elektronická evidence tržeb 

Elektronická evidence tržeb – další téma nedělní Partie. Podle poslance Volného nejde o krok proti podnikatelům. „Je to naprosto logické opatření, které je v celé Evropě. To, že utíkají daňové příjmy, řekly i evropské instituce, řekl to náš Český statistický úřad. Jsou to falešné argumenty a myslím si, že pan ministr financí už řekl vše podstatné. Je to i boj proti karuselovým podvodům,“ sdělil Volný.

„Ode mě nemůžete čekat nic jiného než to, že tento krok není správný,“ vyjádřil se opoziční poslanec TOP 09 Laudát. „Lidem musíte dát svobodu, pak bude ekonomika fungovat,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…