Je to základ pro srůstání USA a EU v jeden organismus. Palata vyzývá k záchraně alespoň části smlouvy TTIP

13.06.2015 10:55

Politolog a novinář Luboš Palata glosuje v sobotním vydání MF Dnes neúspěšné hlasování o smlouvě TTIP, které se odehrálo uprostřed týdne na půdě Evropského parlamentu.

Je to základ pro srůstání USA a EU v jeden organismus. Palata vyzývá k záchraně alespoň části smlouvy TTIP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Podle Palaty TTIP není jen tak obyčejná smlouva. Podle něj totiž není jen o tom, že odstraní obchodní bariéry, ale měla by se kromě NATO stát dalším zásadním pilířem americko-evropského spojenectví. „Měla by se stát základem toho, že Spojené státy a Evropská unie budou postupně srůstat v jeden organismus,“ je přesvědčen a dodává, že to je vlastně i to, co vadí odpůrcům smlouvy, s tím, že ti se prý proto rozhodli šířit o TTIP plno lží a polopravd.

Podle Palaty jsou na jedné palubě proti dané smlouvě antiglobalisté, odpůrci USA, ochránci životního prostředí a evropská levice, která se proti hlasování postavila. „Ta úplně neví, jestli nějakou vyšší formu spojenectví s USA chce,“ píše Palata s tím, že to platí i o ČSSD. „Pro část evropské levice jsou Spojené státy konkurent,“ myslí si a dodává, že jsou i spojencem, ale spíše jen z nouze.

Ať tak či onak, Palata je přesvědčen, že by se mělo zachránit ze smlouvy alespoň něco, když ne vše. „Lepší malá dohoda, která nic nepokazí, než žádná dohoda, ostuda a rána tomu, co nám ze spojenectví s USA ještě zbylo,“ podporuje ve své glose Palata diskutabilní smlouvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…