Je tohle možné? Angličané hledí na čísla, která dokazují, že nejsou v bezpečí

02.06.2016 11:51

Britský konzervativní deník The Telegraph tvrdí, že zločineckým gangům se úspěšně daří pašovat do Velké Británie stovky uprchlíků. Využívají k tomu podle informací Europolu dvanáct britských přístavů, které nejsou dostatečně chráněny pobřežními hlídkami.

Je tohle možné? Angličané hledí na čísla, která dokazují, že nejsou v bezpečí
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Evropské policejní agentuře Europol se podařilo identifikovat dvanáct britských přístavů, které zločinecké gangy k pašování uprchlíků nejvíce využívají. Podle nezávislého úřadu zajišťujícího kontrolu hranic Independent Chief Inspector of Borders and Immigration pašerákům jejich byznys navíc značně usnadňuje liknavá práce úředníků a kapitánů lodí. „Na britských hranicích neexistuje žádný systematický sběr informací od kapitánů lodí. Ti zcela běžně ignorují povinnosti informovat úřady o svém pohybu a osobách na palubě,“ říká šéf úřadu David Bolt.  

Vrchní inspektor Bolt rovněž kritizoval absenci předběžných informací o lidech, kteří přijíždějí do Velké Británie na menší člunech, což je v přímém rozporu s bezpečnostními pravidly platnými pro lodě větších rozměrů. Zjevnou „propustnost“ britských hranic komentoval také šéf Europolu Rob Wainwright, který konstatoval, že je pro Velkou Británii vzhledem k omezeným zdrojům obtížné chránit své hranice. „Příslušné britské úřady však jistě chápou, že se musí snažit zaplnit všechna nechráněná místa, byť to je jistě těžký úkol.“

„Britské příhraniční síly mají omezené zdroje, ostatně stejně jako všechny další organizace ve veřejném sektoru. Musí proto učinit závažná taktická rozhodnutí a investovat prostředky tam, kde je to nejvíce zapotřebí. Je poměrně logické, že hlavní finanční prostředky jdou na zabezpečení hranic kolem velkých a hojně využívaných přístavů. Právě z tohoto důvodu se potom stává, že zase v jiných a méně zabezpečených přístavech se daří pašerákům uprchlíky do Velké Británie úspěšně dopravovat.“

Jak konstatuje The Telegraph, o využívání menších lodí k pašování lidí do Velké Británie přes menší přístavy se v posledních týdnech objevují čím dál tím pádnější důkazy. „O víkendu byla příhraniční hlídkou zastavena loď poblíž Dymchurch v hrabství Kent ovládaná dvěma občany Velké Británie, na jejíž palubě pobývalo osmnáct albánských migrantů. Britský Národní úřad pro kriminalitu uvádí, že za ilegální převoz do Velké Británie inkasují pašeráci lidí až 10 000 liber za jednu osobu,“ konstatuje The Telegraph.

K zajištění pašerácké lodi došlo také minulý týden v přístavu Chichester. V podpalubí lodi policisté objevili sedmnáct albánských migrantů. Pašeráci často k převozu migrantů používají nafukovací čluny se zpevněným trupem, aby mohli přistát i na mělkých plážích, jako je například oblíbené turistické letovisko Whistable v Kentu. Mezi další přístavy využívané k pašování migrantů patří Hull, Tilbury a Purfleet v hrabství Essex. Právě v Essexu byl v loňském roce zajištěn největší počet ilegálů. V nákladním kontejneru jich pobřežní hlídka napočítala skoro sedm desítek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…