Je třeba určovat ceny. Chyba se stala při transformaci republiky v devadesátých letech, zaznělo u Moravce

20.09.2015 14:44

Josef Středula, předseda českomoravských odborů, a generální ředitel textilní společnosti JUTA a. s. a senátor Jiří Hlavatý (ANO) byli hosty druhé části Otázek Václava Moravce, kde diskutovali o vyjednávání o platech a mzdách, ale také o tom, jestli udělit či neudělit Číně statut tržní ekonomiky.

Je třeba určovat ceny. Chyba se stala při transformaci republiky v devadesátých letech, zaznělo u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Podle Josefa Středuly jsou zatím vyjednávání o nárůstu platových prostředků víceméně úspěšná. „Samozřejmě jsme momentálně na mzdovém nárůstu o čtyři procenta a chtěli jsme pět, ale ty čtyři nejsou málo. V přepočtu jde asi o dvě miliardy korun. Nyní je náš cíl dohodnout se se soukromým sektorem,“ řekl na úvod předseda Českomoravských odborových svazů s tím, že jsou odbory připraveny uspořádat demonstrace, protesty a stávky v případě, že by nebyly ve svých pokusech úspěšné, ale není to v žádném případě hlavní cíl.

Chceme ceny určovat, a ne se jimi řídit

K tomu se vyjádřil i senátor Jiří Hlavatý, který je generálním ředitelem textilní firmy s tím, že tato společnost má momentálně čtrnáct poboček a ve všech mají odbory, s nimiž plně spolupracují. „U nás jsme došli zhruba na 3,5procentní nárůst, což je nárůst zhruba na 24 tisíc, ale rádi bychom došli na třicet tisíc,“ komentoval situaci o vyjednávání Hlavatý s tím, že si to jeho zaměstnanci za skvěle odvedenou práci zaslouží. Zároveň si ale postěžoval na novináře, kteří v případě investice řeší jen to, kolik daná investice přinese nových pracovních míst. „Vůbec se neřeší to, kolik jich udržíme. Máme 2 300 zaměstnanců a nejsme tu jen kvůli tomu, abychom jenom rostli,“ poznamenal.

Oba pánové si u Moravce v otázce nárůstu mezd víceméně notovali a výměna názorů přišla, až když se předseda odborových svazů Josef Středula zmínil o tom, že by bylo lepší mít minimálně pět týdnů dovolené nebo ještě v lepším případě šest, jako je tomu v sousedním Rakousku. „Je totiž důležitá i regenerace zaměstnanců,“ vysvětlil Středula s tím, že rovněž vidí problém v tom, že firmy v České republice přestaly být tvůrci cen. „V nynější době nám jsou ceny určovány a cíl odborů je ten, aby naše společnosti byly ty, co cenu určují,“ naznačil plány organizace, které předsedá. Na to reagoval Hlavatý tím, že je to myšlenka hezká, ale v současné době nereálná.

Nejsou tu dva kohouti, to je dobře

Podle šéfa odborů v současné době nehrozí problém Francie, která se i kvůli vysokým nárokům odborů potýká s vysokou nezaměstnaností. „Směřovalo to k tomu za období Topolánkovy a Nečasovy vlády, ale změnila se atmosféra. A je dobře, že se zavede elektronická evidence tržeb, která tu měla být již před pětadvaceti lety, protože konečně zjistíme, co tu naši ekonomiku tvoří,“ vysvětlil Středula.

I zde platila vzácná shoda mezi oběma hosty pořadu. „Jsem rád, že tu nejsou dva kohouti a dá se tu diskutovat," řekl Hlavatý s tím, že pravicovou opozicí kritizovaná evidence tržeb pomůže v tom, že bude nést dopady jen na ty, kteří neplatí daně. „Na uklidnění atmosféry v naší zemi má vliv současná vláda, která uvolnila stavidla,“ podotkl senátor.

V závěru se oba pánové vyjádřili i k otázce Číny a toho, jestli jí má být udělen statut tržní ekonomiky. „Jsem na pochybách. Není to na nějakou rychlou reakci. Jsem pro volný obchod a Čína je supervelmoc, takže myslím, že Číně ten statut bude přiznán, byť bude třeba nějak limitován,“ řekl Hlavatý. To Středula byl v této otázce srozumitelnější. „Měli bychom být v této otázce velmi opatrní. Zatím bych radil tento statut Číně nepřiznat,“ uzavřel diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…