Je třeba vše důkladně prověřit, říká exministr ke sporu mezi vyšetřovateli

15.05.2013 19:19

Ve sporu mezi pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a končícím šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem bude dobré sledovat, kdo nastoupí na Martincovo místo. Myslí si to alespoň exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jenž zdůrazňuje, že střet mezi vyšetřovateli musí důkladně prověřit policejní prezident Martin Červíček. Dokud neznáme výsledky tohoto důkladného šetření, nemá smysl v této věci spekulovat.

Je třeba vše důkladně prověřit, říká exministr ke sporu mezi vyšetřovateli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se ve středečním Interview ČT24 vyjádřil ke sporu pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a dnes již bývalého ředitele protikorupční policie Tomáše Martince. Obává se místopředseda sněmovny a ODS možnosti, že policisté zametli některé protikorupční kauzy pod koberec? A jaký vliv bude mít tento konflikt na vyšetřování korupce obecně?

Pospíšil ocenil práci obou aktérů sporu

„Pro mě bude důležité, stejně jako pro další občany, co se opravdu v protikorupční policii dělo. Doufám, že nám policejní prezident Martin Červíček brzy řekne, zda na námitkách Lenky Bradáčové něco bylo či nikoliv,“ prohlásil Pospíšil. Z tohoto pohledu bude záležet především na hloubce šetření, které v policii probíhá. Pospíšil má v této souvislosti za to, že Martinec měl ve funkci zůstat, dokud nebudou známy tyto výsledky. Pakliže pan Martinec skončil mnohem dříve, působí to prý zvláštně.

Exministr také dodal, že se pod Martincovým vedením podařilo práci protikorupční policie zlepšit, ale pořád zůstává řada otázek. Např. v kauze společnosti Amun Re a solárních elektráren, ale i dalších případů. „Důkladný audit by měl osvětlit, proč byly některé kauzy vyšetřovány bez dohledu státních zástupců,“ poznamenal Pospíšil, který v pořadu zdůraznil, že politik má mít informace především z médií, proto teprve čeká na výsledky vyšetřování. Rozhodně je proti tomu, aby politici měli jiné, řekněme nadstandardní, informace

Bradáčová byla dobrá volba

Jiří Pospíšil v České televizi také vychválil pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Je to žena na svém místě, zatím mě nezklamala, a já doufám, že mě nezklame, řekl v pořadu politik, který zná Bradáčovou víc než pět let a cení si jejich odborných kvalit.

V souvislosti se sporem mezi Martincem a Bradáčovou místopředseda sněmovny tvrdí, že bude dobré sledovat, kdo nastoupí na Martincovo místo. To bude zásadní, s osobou pana Martince totiž nepadá tažení proti korupci v Česku, tedy alespoň podle exministra. Někdejší předseda VV Radek John už dříve varoval, že po odchodu policejního exprezidenta Lessyho bude další na řadě Martinec. Tyto úvahy ale Pospíšil nechává stranou s tím, že pravda se teprve ukáže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…