Je třeba zrušit přímou volbu prezidenta, zaznělo u Moravce. Filozofové Sokol a Bělohradský tam lamentovali nad stavem společnosti

30.10.2016 14:44

Jan Sokol a Václav Bělohradský byli hosty dnešního pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24. Tématem byl především současný stav české společnosti.

Je třeba zrušit přímou volbu prezidenta, zaznělo u Moravce. Filozofové Sokol a Bělohradský tam lamentovali nad stavem společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sokol

„Je to epizoda. Ukazuje ale na to, že i za takovýchto okolností, za státního svátku, který by měl vzpomínat T. G. Masaryka, všude by měly vlát vlajky, nejsou ale lidé schopni se domluvit a vzniká truc podnik. Jeden ke druhému,“ uvedl ke dvěma oslavám státního svátku 28. října Sokol.

O epizodě v českých dějinách hovořil v této souvislosti i filozof Bělohradský. „Charakterizuje to rozkol mezi občanskou společností a politickým systémem,“ zmínil. „Dívám se na to víc z hlediska občana. Česká společnost je jakžtakž soudržná, jenom když jde do tuhého. A protože nejde do tuhého, můžeme si dovolit být furianti,“ dodal Sokol.

Depolarizaci podle Sokola přináší vnější ohrožení. „Lidé chtějí, aby strany vládly, nikoliv aby se hádaly. A nedá se nic dělat, je třeba zrušit přímou volbu prezidenta. Ta tu polarizaci zesílila. Jen žasnu, jak rychle se to projevilo a jaké to mělo důsledky,“ řekl Sokol. Následně se muži bavili o tom, že Česká republika měla za Václava Havla nezaslouženě dobrou pověst, dnes ji však má nezaslouženě špatnou.

„V Česku chybí racionální kompromis. Reálný konflikt můžeme vyřešit, ale u nás, konflikt mezi občanskou společností a politickým systémem, je iracionální. Vždy se objeví znovu,“ zmínil Bělohradský, který se následně věnoval i konfliktu mezi zvolenými a nevyvolenými a nezvolenými a vyvolenými. Přímou volbu prezidenta označil rovněž za nesystémovou. 

„Největší problém – uprchlická krize, který je u nás zmiňován, je největším problémem v Itálii, nikoliv v Česku. Naopak politická krize by se mohla rychle stát argumentem, který by zhoršil náš obraz na Západě,“ dodal Bělohradský. 

Podle Jana Sokola řešíme pouze mezinárodní problémy, neboť národní problém nemáme. Následně se rozhovořil o tom, že současná situace podle něj prospívá Putinovu Rusku. S tím souhlasil i Bělohradský a oba poukázali na informovanost ze strany médií.

Závěrem se muži dostali do sporu kvůli tomu, zda se česká společnost postavila proti bipolárnímu světu. A samozřejmě hovořili i o Spojených státech amerických, kde je nyní rovněž podle moderátora Václava Moravce „puklá společnost“. A to kvůli prezidentským volbám, kdy je společnost rozdělena mezi příznivce Donalda Trumpa a Hillary Clintonové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…