Je tu bída, lidé musí pálit pneumatiky, líčil lídr ČSSD. V Africe je hůř, odvětil lidovec

26.09.2013 23:13

Česká televize se tentokrát ve svém předvolebním speciálu věnovala Libereckému kraji a tamějším politickým lídrům. Hlavním tématem bylo zdravotnictví, kde se moderátorka Daniela Písařovicová potýkala s častým problémem u mnoha kandidátů: zjistit, co mají skutečně v programu.

Je tu bída, lidé musí pálit pneumatiky, líčil lídr ČSSD. V Africe je hůř, odvětil lidovec
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí

Nejprve se však mělo debatovat o menším tématu, které nebylo dopředu avizováno. Překvapivě šlo o Důl Paskov, který leží v Moravskoslezském kraji. Slova se ujal Pavel Ploc (ČSSD), který před vstupem do politiky působil jako skokan na lyžích. Podle něj by problém okolo Dolu Paskov měl být vyřešen jako ve sportu: fair play. Tak by především měl hrát spolumajitel dolu Zdeněk Bakala.

„Měli by se plně zodpovídat,“ navrhl Ploc s tím, že například by šlo o audit či kontrolu privatizační smlouvy OKD. „Pan Bakala nemůže jen tak pustit ty lidi na dlažbu a nechat, ať se o ně postará stát,“ dodal.

Otázkou pak také je, zda by se měl do všeho vložit stát a dotovat provoz dolu v příštích letech. Jenže pokud by se tak stalo, mohly by v budoucnu žádat o pomoc i další firmy. „Není možné dávat garance každé firmě, která přijde a řekne: Já mám problémy,“ odmítl to lídr lidovců Kamil Jan Svoboda.

Svoji „Sofiinu volbu“ pak ve vztahu k Ostravsku popisoval Miroslav Hudec za Stranu zelených. Na jednu stranu chce podpořit vznik pracovních míst, na stranu druhou ale odmítá znečištěné ovzduší. „My musíme hledat cestu, která spojí oboje,“ míní. Lidé však v regionu dávají přednost vzniku pracovních míst, ukázal průzkum. „Já se jim nedivím, ale politici musí mít rozum,“ dodal Hudec s tím, že je potřeba najít řešení na oba problémy.

Chybí koncepce zdravotnictví

Poté následovalo hlavní téma – zdravotnictví. Podle Jany Hnykové (hnutí Úsvit) je hlavním problémem, že zde chybí celková koncepce. „ODS a TOP 09 by se neměly zříkat odpovědnosti za svoje reformy, které ve zdravotnictví udělaly,“ míní.

Jedním z dílčích problémů, na které se v pořadu ukázalo, jsou zdravotní pojišťovny. Konkrétně pak Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má špatné hospodářské výsledky. „Je nutné zavést dozor nad všemi pojišťovnami,“ navrhl lidovec Svoboda. Podle něj by se mělo dohlížet na to, zda jsou finanční prostředky vynakládány na to, na co mají být. Pojišťovny by však nerušil.

Sociální demokrat Ploc pak uvedl, že nechce pojišťovny slučovat. Na druhou stranu dodal, že ideální by bylo, kdyby fungovala jen jedna zdravotní pojišťovna – státu by se i lépe hlídala. „Takže byste zrušil ostatní?“ zeptala se moderátorka. „Asi ano,“ dočkala se odpovědi, konkrétně by prý rušil ty, které parazitují. O jaké však jde, to už kandidát ČSSD neřekl.

Moderátorka v pořadu několikrát nešťastně poznamenala, že jí lídři pouze popisují současné problémy, ale nenavrhují řešení. Obrátila se pak na téma možnosti získat výhody za to, když člověk navštěvuje pravidelně doktora či se zdravě stravuje. „Pokud budete žít zhýralým životem,“ začala nejprve Hana Moudrá (ODS), ale když se ozval smích z publika, zasmála se svému výrazu i sama. „Samozřejmě by měl mít bonus člověk, který se o své zdraví stará,“ opravila se, že by nemělo jít o tresty, ale právě bonusy.

Podle Hnykové z Úsvitu ale není otázka těchto výhod až tak jednoduchá. „Jsou lidé, kteří na to nemají dostatek finančních prostředků,“ popisovala. Je fér, když bude oceněn občan, který se lépe stará o svoje zuby kvalitní pastou, ale oceněn nebude ten, který na ni jednoduše neměl peníze?

Místo poplatků stačí hledat v tendrech

Velkým tématem ve zdravotnictví jsou pak také poplatky. Zde se několik politiků shodlo. Například Moudrá za ODS i lidovec Svoboda prosazují zachování poplatku v určitě výši. „Přece doma také svítíme a také jíme,“ vysvětlovala první jmenovaná.

Na druhé straně však stál komunista a představitel ANO. „Ty peníze v systému jsou a určitě si myslím, že je lze zrušit, aniž by to dopadlo na poskytovatele péče,“ vysvětloval Stanislav Mackovík (KSČM). Bývalý novinář Martin Komárek zcela pro rušení poplatků není, pouze u seniorů a sociálně slabých. Líbila se mu však soupeřova myšlenka, že peníze jsou i jinde.

„Myslím, že lidi zbytečně štvou a nepřinášejí do toho rozpočtu tolik,“ vysvětloval Komárek. „Tam se ztrácejí mnohem větší peníze,“ dodal. Kdyby se podle něj odstranila korupce například z různých zdravotnických tendrů, nebylo by nezbytné vybírat poplatky. „I když chápu, že ten poplatek má spíše symbolický význam v tom, aby si člověk uvědomil, že zdraví není zadarmo. Ale věřím, že to ví i tak,“ poznamenal.

Na závěr pořadu se objevilo několik konfliktů. Hnyková od Tomia Okamury se například pustila do exministra Leoše Hegera, který podle ní zdravotnictví během svého působení zdevastoval. Mezi Plocem a Svobodou vznikl spor o to, zda se v Česku dobře žije. „Lidi doma topí pneumatikami!“ děsil se Ploc. „Byl to globální pohled. Nemáme se tak špatně jako lidé v Africe,“ krotil ho lidovec.

Dodal pak, že je potřeba se postarat hlavně o lidi, kteří museli podstoupit speciální vzdělání, ale platy nepobírají dostatečné. Například učitele. Jan Farský (TOP 09) pak doplnil i lékaře. Těm by prý rád slíbil stotisícový plat, jenže na to prostě nejsou peníze. „Byl by to další populistický slib, kterých určitě nebude v těchto volbách málo,“ rozhlédl se po oponentech.

Menší konflikt pak vznikl i mezi Komárkem a Plocem. Lídr ČSSD totiž řekl, že více jak třetina obyvatel je v ČR ekonomicky ohrožena. „Kdyby Stanislav Gross nezdiskreditoval slovo ‚upřímně‘, tak bych upřímně obdivoval odvahu pana Ploce přiznat podíl jeho strany a velkých stran na tom,“ řekl s úsměvem lídr babišovců Komárek. „Já vám sice nerozumím, ale asi ano,“ odvětil zase usměvavý Ploc s narážkou na název Babišova hnutí.

reklama

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…