Je tu bod zlomu, tuší Petr Robejšek. Pašeráci prý velmi rychle pochopí, že žně skončily

11.08.2017 14:09

REPORTÁŽ „Najednou to jde,“ konstatoval v Liberci mentor Realistů, politolog Petr Robejšek na adresu Italů. „Začínají kontrolovat svoje hranice jenom proto, že my jsme řekli ne kvótám. Před volbami si ani Merkelová nedovolí přijímat další, takže všichni zůstávají v Itálii. Musí se starat sami a najednou to umějí,“ povšiml si. Nyní dle jeho názoru sledujeme bod zlomu. „Buď dojde k dramatickému poklesu počtu ekonomických migrantů směřujících přes Itálii do Evropy velmi brzy, anebo se tak stane poté, co některá italská vojenská loď použije proti pašerákům lidí své zbraně,“ domnívá se.

Je tu bod zlomu, tuší Petr Robejšek. Pašeráci prý velmi rychle pochopí, že žně skončily
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Petr Robejšek debatoval s občany v Liberci

Do Liberce zavítali ve čtvrtek Realisté. Nejdříve si udělali procházku na Ještěd. „Cestou nahoru mraky, pak krásný výhled, pak zase trošku mlha,“ popsali ji. Odpoledne již strávili na Benešově náměstí před libereckou radnicí. Hlavním tahákem, který byl v neustálém obležení Liberečanů, byl mentor nové strany, politolog Petr Robejšek.

Lidi zajímalo jak je to s těmi neziskovkami, a co se děje mezi Itálií a Libyí, což je nyní hlavní migrační trasa. „Jsem svým způsobem rád za dobu, ve které žijeme. Protože se v ní o mnohém rozhoduje. Je to zajímavá, napjatá a důležitá fáze,“ konstatoval. Muž s ním mluvící požadoval razantnější postup proti pašování lidí do Evropy za použití armády a podobně. „To od Evropy nemůžete očekávat. Spíše tak slzy paní Mogherini, že utečenců je tolik a jak mají smutný osud,“ konstatoval mentor Realistů. „Italové začínají kontrolovat svoje hranice jenom proto, že my jsme řekli ‚ne‘ kvótám. Před volbami si ani Merkelová nedovolí přijímat další, takže všichni zůstávají v Itálii. Musí se starat sami a najednou to umějí. Pošlou vojenské lodě k libyjským břehům – najednou to jde,“ povšiml si v debatě.

„Proč tohle nešlo už před dvěma lety?“ ptali se lidé shluklí kolem Robejška. „Politici jdou vždy tou nejjednoduší cestou. A tohle je těžká cesta. Když Itálie řekne – odteď si kontrolujeme své hranice, tak se ozve obrovský řev jednak neziskových organizací, tak médií, všech těch akademiků, kteří nikdy nezažili reálný život,“ řekl. Proto si podle něj Itálie od vypuknutí migrační krize v roce 2015 neplnila svoji povinnost hraniční země Evropské unie. „Místo toho posílali ekonomické migranty z Afriky a Blízkého východu nejkratší cestou na sever. Italská vláda se tím vyhnula nepohodlným rozhodnutím,“ zavzpomínal. Totéž dle něj činila Angela Merkelová. „Odůvodnila otevření hranic tím, že by německá veřejnost nesnesla ošklivé scény spojené s uzavřenou hranicí. Ve skutečnosti se bála, že nemá dost síly provést a ustát tvrdé, ale pro blaho země nezbytně rozhodnutí, a že tím ohrozí svoji moc,“ vysvětloval.

Sledujeme bod zlomu

Rozhodující vliv na změnu italského postoje mají podle Robejška lidé ze zemí Visegrádské čtyřky, kteří odmítli přijímat ekonomické migranty z nesourodých civilizačních okruhů. I přes vydírání a výčitky západoevropských zemí. Čímž stále více migrantů zůstávalo v Itálii. Nyní dle jeho názoru sledujeme „bod zlomu“.

„Jakmile římská vláda pochopila, že pohodlnou pozici průjezdní země ztrácí, šlo všechno najednou ráz na ráz. Během 24 hodin se 2. srpna 2017 rozhodl jak italský parlament, tak i senát, povolit vojenské operace v libyjských vodách. Nebývalá rozhodnost italské vlády se projevila i v tom, že Řím donutil šest z devíti nevládních organizací podepsat kodex chování omezující jejich operační možnosti při záchraně migrantů. Nejdůležitější bod je to, že již nesmějí nabírat migranty přímo z lodí pašeráků u libyjského pobřeží. Jedné z neziskových organizací, která kodex nepodepsala, byla jejich loď zadržena v přístavu,“ popsal ve svém novém blogu, který v mírné variaci vyprávěl diskutujícím lidem v Liberci.

A co bude dál? „Buď dojde k dramatickému poklesu počtu ekonomických migrantů směřujících přes Itálii do Evropy velmi brzy, anebo se tak stane poté, co některá italská vojenská loď použije proti pašerákům lidí své zbraně. Masová migrace do Evropy tak odeznívá s dvouletým zpožděním. Kdyby v Evropě vládli odpovědní a energičtí politici, tak vůbec nemusela začít,“ domnívá se Robejšek.

V jiném hloučku mladý muž uvažoval, že k Realistům vstoupí. „Líbí se mi názory pana Robejška i jejich program, ale bál jsem se, že to bude strana jednoho muže. Ale zaslechl jsem, že k nim přešel i pan Lank, tady přítomná poslankyně Hnyková a dokonce teď i pan Tomský. To je také výrazná persona,“ sděloval.

Po náměstí se v barvách Realistů procházela i zmiňovaná poslankyně za Liberecký kraj Jana Hnyková. Zvolena byla za Úsvit. ParlamentniListy.cz se jí otázaly proč už v něm není. „V Úsvitu jsem skončila, protože směr, kterým se ubíral, byl v rozporu s tím, co já zastávám. Rozhodla jsem se, že jim nebudu překážet v jejich směřování, to znamená v navazování kontaktů s ultra-stranou pana Adama B. Bartoše. Další věcí je, členská základna chtěla, abychom šli do voleb a ukončili se ctí volební období. Byla jsem bohužel nařknuta z toho, že rozvracím stranu, a že bych z toho měla vyvodit důsledky. Tak jsem je vyvodila,“ vysvětlila.

A jak se dostala k Realistům, u nichž bude v Libereckém kraji volebním lídrem? „Původně jsem chtěla s politikou úplně skončit. Ale moji kolegové, kamarádi a rodina mi říkali, že když jsem už kus práce udělala, že by bylo dobré v ní pokračovat. Realisté v základních bodech programu vlastně ctí to, s čím Úsvit začal. Myslím, že program Realistů je propracován do detailů. Jednotlivé problémy nejen popisují, ale zároveň dávají návrhy řešení. Nejdůležitější je pro mě přesvědčit lidi, že tahle strana to myslí opravdově a pro tuhle zemi. Pro mě je velmi důležité nejen prosazování národních zájmů, ale také péče o rodinu, o staré lidi. Dotýká se i oblasti podnikání, ochrany a bezpečnosti," prozradila Hnyková ParlamentnímListům.cz.

Kromě diskusí s politiky se u petičního stánku podepisovalo „Ne euru“. Realisté přistavili i sanitku, kde si lidé mohli nechat změřit tlak a jiné věci... A pro děti měli připravené realistické malůvky na jejich paže či obličej. Jak Realisté napsali na svém facebooku: „Prožili jsme v Liberci příjemné odpoledne.“ V pátek se chystají do Ústí nad Labem, kde budou od 15 hodin na Mírovém náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…