Je tu další novela zákoníku práce. O počítání délky dovolené

22.07.2016 6:17

Legislativní rada vlády doporučila kabinetu schválit novelu zákoníku práce, oznámil ČTK Jiří Souček z odboru kabinetu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Předloha by měla mimo jiné zrušit jednostranné převedení zaměstnance na jinou práci, zavést nová pravidla počítání délky dovolené na základě týdenní pracovní doby nebo garantovat dobu odpočinku při pracích mimo pracovní poměr.

Je tu další novela zákoníku práce. O počítání délky dovolené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byla mimo jiného analýza hrozeb pro Českou republiku nebo zpráva o situaci v oblasti migrace k 31. březnu

Cílem novely předložené ministerstvem práce a sociálních věcí je prohloubení flexibility ve vztazích firem a pracovníků a zároveň posílení ochrany zaměstnanců. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se na jednání tripartity počátkem června shodli, že nebudou v rámci schvalování novely prosazovat své návrhy na úkor ostatních sociálních partnerů. Zaměstnavatelé se nicméně domnívají, že navrhované úpravy větší flexibilitu nezaručí.

Novela mimo výše zmíněné změny zakotvuje vrcholové řídící pracovníky jako zvláštní kategorii vedoucích zaměstnanců, při hromadném propouštění ukládá zaměstnavatelům zpracovat sociální plán a obsahuje také úpravy způsobu rozvržení pracovní doby, v posuzování práce přesčas, vzniku překážek v práci nebo v ochraně mzdových práv. Změny se dotýkají rovněž práce z domova nebo po telefonu, prevence před stresem a obtěžováním, doručování a průměrného výdělku.

„Výše uvedené změny byly projednány se sociálními partnery, některé z nich byly zařazeny do návrhu zákona na základě jejich souhlasného požadavku,“ píše se v tiskové zprávě legislativní rady.

Česko má nový zákoník práce od ledna 2007. Od té doby se pracovní kodex novelizoval už téměř čtyřicetkrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…