Je v Česku první případ eboly? Odpověď bude známa odpoledne

10.10.2014 6:33

Zdravotníci by dnes odpoledne měli znát výsledky testů na ebolu u českého pacienta. Muž s podezřením na smrtelnou nemoc leží od čtvrtka v pražské Nemocnici Na Bulovce. Kvůli případu se ráno sejde pracovní štáb Ústřední epidemiologické komise, která následně oznámí první průběžné informace.

Je v Česku první případ eboly? Odpověď bude známa odpoledne
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Pacientem je český podnikatel, který se před 23 dny vrátil z Monrovie v Libérii. Má horečky, jiné příznaky eboly však nevykazuje. Může proto mít malárii či horečku dengue. Nemocnice jeho vzorky odeslala ve čtvrtek do Berlína, výsledky dostane od německých odborníků podle mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové odpoledne.

Muž začal pociťovat zdravotní potíže 17 dnů po návratu z Afriky. Hygienici vytipovali deset lidí, se kterými se muž po návratu do vlasti setkal. Zjišťuje se míra rizika jejich nakažení, ale ebola podle Čechové není přenosná v inkubační době 21 dnů.

Již v polovině září hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se totiž po návratu od přítelkyně z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale následně hygienici vyloučili.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, 3879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8033.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…