Je zde tolik problémů, a Dienstbier řeší homosexuály, rozčiloval se na ČT známý lidovec

25.11.2014 21:56

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) ve Vsetíně přesvědčivě vyhrál komunální volby. Ve městě se ale stále nedaří dohodnout funkční vládu. Proč? Nejen o tom hovořil v úterním Hyde parku České televize. Došlo i na kauzu stěhování ve Vsetíně a na případy, které dokonce končily před soudem. V pořadu si také rýpl do Jřího Dienstbiera, a to kvůli Romům. Poznamenal také, že rodiče z nepřizpůsobivých rodin musí pracovat, ať už chtějí nebo nechtějí. Stát má v tomto zasáhnout.

Je zde tolik problémů, a Dienstbier řeší homosexuály, rozčiloval se na ČT známý lidovec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Čunek

„Jisté je, že lidé, kteří mají velkou podporu u voličů, nejsou příliš populární u ostatních stran," podotkl hned v úvodu vysílání k otázce, proč se ve Vsetíně nedaří domluvit funkční vládu. Souvisí to prý jednak s různými osobními animozitami, tak i s politickými hrami, jejichž cílem je upozadit údajně příliš viditelného politika. V zastupitelstvu města se prý utvořily různé bloky. Koaliční KDU-ČSL, ANO, STAN na straně jedné, a např. ODS a TOP 09, které město vedly doposud. Svou roli zde hrají i komunisté.

Uskupení pro Otevřený Vsetín, které je v zastupitelstvu nové, prý chce nabírat zkušenosti v opozici. ČSSD se chce na vládě podílet jen ve velmi široké koalici a ODS se k tomuto nápadu připojila. Co tedy bude ve Vsetíně dál? „Domnívám se, že to přetahujeme, lidé jsou rozladění a říkají, že příště už se jim nechce k volbám. Základní problém je, že já už jsem to město řídil osm let, takže já vím, jak se má město řídit, aby bylo úspěšné," podotkl k tomu Čunek. Je proto připraven domluvit se jen na takové podobě vedení města, která povede k jeho rozvoji.

Sociální dávky a romská komunita

Ve vysílání došlo i na čerpání sociálních dávek, jako je například porodné. Čunek byl v jednu chvíli podezříván, že pobíral sociální dávky neoprávněně. Tyto věci ale prověřovala policie a došla k názoru, že žádné dávky nezneužíval.

Následně se vyjádřil k přestěhování romských rodin ve Vsetíně. Čunek zdůraznil, že existovalo soudní rozhodnutí z původního objektu. Přičemž romským obyvatelům navrhli alternativní bydlení. Příslušníky majoritní populace - bílé občany - přitom vystěhovali bez náhrady, jelikož na rozdíl od Romů měli možnost nějakého vlastního řešení.

„Už tehdy jsme projevili velkou sociální odpovědnost vůči těmto lidem, protože jsme je mohli i vyhodit na ulici, ale my jsme jim zařídili bydlení," podotkl senátor. Dodnes prý trvá na tom, že zásadní věci mohla provést vláda a kdyby udělala to, co je třeba, tak už by podobné problémy v Česku do značné míry byly vyřešené. Je ovšem jasné, že město musí tvrdě postupovat proti neplatičům, a pokud má podobných občanů ve městě příliš mnoho, je na vládě, aby městům pomohla, protože tato nemají dost vlastních sil tyto problémy zvládnout.

Vzápětí ale podotkl, že tato vláda, stejně jako vlády předchozí, nedělá to, co by bylo třeba, ačkoli na to existuje připravený materiál, podle kterého lze postupovat. Čunek prý původně vkládal velké naděje do ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který se ale spíše stará o práva homosexuálů. „To podle mého není tak zásadní problém," zdůraznil Čunek.

Budete pracovat, ať chcete či nechcete

„Děti z těch sociálně vyloučených rodin žijí v bytech, kde jich je osm na jednom pokoji, není tam vůbec prostor k tomu, aby se tam děti učily a jejich rodiče mnohdy nechodí do práce," pokračoval v popisu situace senátor. A pokud by se i děti chtěly učit, rodiče jim mnohdy nemohou poradit, protože samy té látce nerozumějí. „Stát musí tyto rodiče zaměstnat, ať už chtějí nebo nechtějí," zdůraznil Čunek. Dalším problémem je, že ony děti mnohdy ani neumí česky.

To jsou ale faktory, které EU příliš neposuzuje, když ČR odsuzuje za údajné porušování práv Romů. „Já jsem velmi kritický k povrchním soudům EU," řekl jednoznačně Čunek.

Koalice s DSSS a církevní restituce

Senátor také odpovídal na dotaz, zda by se spojil s DSSS, pokud by se tato strana dostala do zastupitelstva, podobně jako se to stalo v Duchcově. „Já ty lidi osobně neznám, ale meritum věci je jinde. Kdyby vláda konala to, co má, tak by žádný problém v Duchcově nebyl," pronesl senátor. Kořeny problémů s nepřizpůsobivými občany prý leží už v socialismu. Musí se např. konečně změnit systém výuky dětí.

Vyjadřoval se také k církevním restitucím. V Senátu prý hrdě hlasoval pro tento zákon. „To, co bylo ukradeno, se postupně vrací," řekl host v pořadu. Očekává navíc, že církve budou se svými majetky nakládat s péčí řádného hospodáře.

Platy poslanců, prezident Zeman a Pussy Riot

Své řekl i ke zvyšování platů zákonodárců. Ve sněmovně se prý politici dohodli, že si navýší platy o 14 procent, druhý den si přečetli noviny a začali svá stanoviska měnit. Čunek prý netuší, jak se k tomu staví jeho vlastní straničtí kolegové ze sněmovny. Vyčetl jim ale, že u vládního vesla jsou již od ledna a mohli připravit nějaký systémový návrh, který by z poslanců sňal úkol stanovovat si rok co rok výši svého platu.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani vajíčka mířící na prezidenta Zemana. Kdyby si prý dával pan prezident pozor na pusu, pravděpodobně by nečelil tak ostré kritice. To podle Čunka neznamená, že by si prezident nějakou kritiku nezasloužil, ale vajíčka už jsou moc. Pravdou podle Čunka je i to, že neslušně mluvili i jiní politici, jako třeba Karel Schwarzenberg (TOP 09), a všichni by si měli dávat pozor na ústa.

Další otázka zněla následovně: Jak se díváte na Pussy Riot? Čunek dal jasně najevo, že jeho krevní skupina to rozhodně není, a to ani trochu. Nelíbilo se mu ani to, že skupina provokovala v pravoslavném chrámu, na druhé straně se mu ale zdá, že za tento přestupek padaly příliš tvrdé tresty.

Před kamerami také zaznělo, že Čunek do budoucna nevylučuje, že by kandidoval do lidoveckého vedení. „Já nevylučuji téměř nic," prohlásil.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …