Jeblo vám? Buď Brusel, nebo Putin! Kalousek vstoupil do smrtící debaty o EU. Nutno vidět

11.02.2019 9:24

Volby do Evropského parlamentu se pomalu ale jistě blíží. A tak znovu začínají rozepře, jaká je role České republiky v EU. Do Jana Zahradila, lídra ODS pro volby do europarlamentu, se pustila skvadra obránců EU v sestavě Tomáš Prouza, Petr Honzejk, Tomáš Klvaňa a Miroslav Kalousek. „Opravdu už těmhle lidem definitivně ‚jeblo‘?“ ptá se europoslanec ODS.

Jeblo vám? Buď Brusel, nebo Putin! Kalousek vstoupil do smrtící debaty o EU. Nutno vidět
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Debatu odstartoval Petr Honzejk z Hospodářských novin, když „děkoval“ europoslancům Teličkovi, Ježkovi a Štětinovi za „drobení liberálního proevropského elektorátu“. Dodal, že ODS, KSČM a SPD z nich mají jistě radost.

 

Pak se Honzejk dohadoval s Tomášem Fejfarem, členem ODS, o tom, že řadit ODS k SPD a komunistům je neuctivé. „Uvědomte si, že některé lidi v ODS tím přímo urážíte. O ‚co nejdál od jádra‘ v našem programu není nic. Hlasoval jsem pro vstup, chci zůstat, jen některé věci mi vadí. To je přece normální. A Vy mě přiřadíte k těm,“ stěžuje si Fejfar.

 

„Já poslouchám Vašeho lídra Jana Zahradila, který říká dokola‚ co nejdál od jádra. Nezlobte se, ale tohle si musíte vyřídit ‚doma‘. Je mi to samozřejmě líto, ale nemůžu se tvářit, že něco neexistuje, jen proto, že zrovna Vy to třeba vidíte podobně jako já...“ odpověděl Honzejk.

 

Na to už se ozval samotný Zahradil. „Nevím sice, na co přesně reagujete, ale ano, nejenže to říkám dokola už 15 let, ale dokonce je to oficiální slogan naší letošní kampaně: hlas rozumu mezi dvěma extrémy. Jeden extrém – Czexit. Druhý extrém – jádro,“ popsal politiku, kterou hodlá v europarlamentu zastávat.

 

Zahradilova slova zřejmě byla trnem v oku Tomáši Prouzovi, ekonomovi a bývalému členu ČSSD. „Jan královna Koloběžka I. Zahradil: dejte nám všechny výhody, pusťte nás na svůj trh, posílejte nám peníze – ale do ničeho nám nemluvte a fakt nečekejte, že my budeme dělat nějaké kompromisy v zájmu celku, či dokonce za něco vezmeme zodpovědnost,“ popisuje Prouza Zahradilovy názory příměrem z pohádky namluvené Janem Werichem.

 

„Zopakujeme si jako ve škole: členství v ‚tvrdém jádru‘ EU není povinné, není podmínkou účasti v jednotném trhu, není podmínkou čerpání dotací. Ani ničeho jiného,“ odpověděl mu na to spitzenkandidát ECR. „Není divu, že jste ve své funkci shořel jak papír, když nevíte ani tohle,“ vysmál se bývalému státnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti.

 

Jeden z diskutujících argumentoval, že Tomáš Prouza byl „nejvýraznější státní tajemník pro evropské záležitosti, jakého jsme měli“. Zahradil se smál, že činnost Tomáše Prouzy voliči ČSSD pak náležitě ocenili.

 

Anketa

Skončí krize ve Venezuele válkou?

71%
29%
hlasovalo: 2820 lidí
„Tu dle Vás ‚tragickou‘ evropskou pol. hodnotili lidé výrazně lépe než tu Vaši. A když v ní dnes pokračuje Tomáš Petříček, lidé to výrazně oceňují. Urážky člověka, kterému nesaháte schopnostmi, vědomostmi ani osobní integritou ani po kotníky, pak netřeba komentovat,“ vmetl Zahradilovi Prouza, ale ten ho usadil volebními výsledky z posledních parlamentních voleb. „Lidé? Ocenili? Ale no tak. Poslali vaši stranu z 20 % na 7 %, ne? S ministrem Petříčkem jsem ale také spokojen. Ten vás na těch 7 % bezpečně udrží.“

 

Pak se do věci vložil Miroslav Kalousek, který chtěl, aby mu Zahradil vysvětlil, proč byla politika ČSSD tak tragická. Na to mu Zahradil odpověděl, že když je Tomáš Prouza TOP 09 názorově blízký, tak by mu Kalousek měl věnovat „stranický azyl“ a „nenechávat ho trpět v ČSSD“.

 

Posléze doplnil, že ODS je „hlas rozumu“ mezi extrémy TOP 09 a SPD.

 

„Od lídra ODS jsem se dozvěděl, že jsme extremisté…

1. extrém (SPD): Pryč z EU.

2. extrém (TOP09): Využívat všechny výhody EU, recipročně chápat spojence a uzavírat férové dohody.

Hlas rozumu: Brát všechny výhody, nic nedávat a rozbít každou dohodu.

Tak jo…“ okomentoval tento názor ironicky Kalousek.

 

A do Zahradila se obul i analytik Tomáš Klvaňa: „Tenhle volební inzerát celkem zřetelně prozrazuje, že Jan Zahradil
1. netuší, že dnešní volba je jednuduchá: EU, nebo Putin;
2. že ač to tak jistě nemyslí, jeho neutuchající kritika EU ho fakticky staví na Putinovu stranu.“

 

Ale Zahradil říká, že se jedná o parodii, kterou ocenil i parodovaný: „Na podzim 2018 jsme v ACRE zparodovali volební banner Alexe Stubba. Na EU serverech to mělo úspěch, Stubb sám napsal: ‚Good One‘. Teď ho vyhrabal Tomáš Klvaňa a zcela vážně píše, že jsem se tím zařadil po bok Putina. Opravdu už těmhle lidem definitivně ‚jeblo‘?“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…