Jeden Zeman a osm Havlů. Takový rozbor prezidentských kandidátů jste ještě nečetli

23.11.2017 16:04

Marek Řezanka se na serveru Literarky.cz rozepsal o prezidentských kandidátech. Pokud nepočítáme prezidenta Miloše Zemana, pak uchazeči o Hrad asi nebudou z textu příliš nadšeni. Za uši dostali Mirek Topolánek, Jiří Drahoš, Pavel Fischer i další.

Jeden Zeman a osm Havlů. Takový rozbor prezidentských kandidátů jste ještě nečetli
Foto: KPR - Hana Brožková
Popisek: Tisková konference Miloše Zemana a Vladimira Putina v Soči

Druhá volba prezidenta v České republice připomíná situaci, ve které na jedné straně stojí osm Václavů Havlů v různých podobách a proti nim všem jeden Miloš Zeman. Oněch osm Václavů Havlů, jak Řezanka vidí Mirka Topolánka, Jiřího Hynka či Pavla Fischera, navíc většinou brojí proti Rusku a Číně. A to je podle autora problém.

„Někteří kandidáti jsou si podobní v celé řadě postojů. Například M. Topolánek i J. Drahoš by vyznamenali bratry Mašíny, kteří se dopustili ničím neomluvitelných vražd. Něco takového pokládám za zcela nepřípustné,“ napsal Řezanka.

Celý článek naleznete zde.

„Pavel Fischer neumí odpovědět na dotaz, v čem je jiný než J. Drahoš. Dva kandidáti jsou potom představiteli stran, které schytaly v parlamentních volbách debakl. Jedná se o Rozumné a Realisty. Alexander Tomský z Realistů potom veřejně horuje za M. Topolánka a svého vlastního kandidáta tak hází přes palubu. Nejenže J. Hynek za sebou nemá podpisy občanů – ale ani členy vlastní strany,“ pokračoval.

Vedle toho vyjadřuje Řezanka názor, že Jiřímu Drahošovi či Michalu Horáčkovi nelze věřit v otázce migrační krize. Jiří Drahoš se na jedné straně postavil proti přijímání migrantů, zato podepsal petici za přijímání uprchlíků v Česku. A Michal Horáček? „V otázce migrace by zase neměl být důvěryhodným pro nikoho. Na jednu stranu říká, že zde nechce mešity, na stranu druhou, že být odpůrce migrace je stejné, jak být odpůrcem deště, konstatoval autor.

Nemluvě o tom, že se oba pánové staví opravdu velmi kriticky k rozvoji ekonomické spolupráce s Ruskem a Čínou.

Lékař Marek Hilšer podporuje migraci a kritizuje Rusko, takže se podle Řezanky nijak zvlášť neliší od Drahoše. Podobně by prý bylo možné ohodnotit již zmíněného Pavla Fischera, který neumí odpovědět na otázku, čím se vlastně liší od Drahoše. Hlavní spojence Česka by hledal v EU a v NATO.

Pořádnou porci kritiky schytal i Mirek Topolánek.

„Mirek Topolánek je odpůrcem referenda, hájil radar v Brdech, používal nacistické výroky, vyznamenal by bratry Mašíny státním vyznamenáním a ocenil tak sprosté vraždy, v minulosti podporoval takzvané církevní restituce. V jeho vládách mimo jiné zasedali hlavní Zemanovi odpůrci, K. Schwarzenberg, M. Kalousek, D. Stehlíková či M. Kocáb. Všichni tito politici se ostře vymezují proti Rusku a požadují na ně větší tlak. Na základě výše uvedeného lze konstatovat, že M. Topolánek není alternativou k M. Zemanovi, ale je další z řady Antizemanů. Navíc je zde napojení M. Topolánka na pravomocně odsouzeného M. Dalíka. M. Topolánek neoslovil občany a nominaci si zajistil na poslední chvíli u senátorů, když ovšem někteří z těchto deseti politiků dali svůj hlas už jinému kandidátovi dříve,“ napsal Řezanka.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Sečteno a podtrženo, Miloš Zeman prý udělal dobře, když odmítl chodit do debat proti osmičce Václavů Havlů. Zemanovi voliči alespoň vědí, že se na tyto debaty nemusejí dívat. A ten, kdo se přece jen podívá, dospěje možná k závěru, že je ze soutěže „kopněme si do Zemana“ natolik znechucen, že Zemanovi odevzdá hlas o to spíš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…