Jeden čtenářský dotaz a dvě odpovědi jak den a noc. O Janu Palachovi se rozepsali Daniel Herman a Jan Veleba

01.03.2015 7:49

Podporoval Jan Palach komunisty nebo ne? Rozdílné pohledy na tuto otázku podávají ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který hovoří o komunistech jako o nutném zlu tehdejší doby, zatímco Veleba má za to, že student Filozofické fakulty UK, který se upálil, komunisty podporoval. Druhý jmenovaný muž v této souvislosti zaútočil na údajně lživou ČT.

Jeden čtenářský dotaz a dvě odpovědi jak den a noc. O Janu Palachovi se rozepsali Daniel Herman a Jan Veleba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie Jana Palacha na jeho hrobu

Když poslanec Vojtěch Adam (KSČM) rozebíral "pravou podstatu" střelby v Uherském Brodě, zmínil i sebeupálení Jana Palacha, o němž mluvil jako o komunistovi. Čtenářce ParlamentníchListů.cz Mirce. C. se to ale poněkud nezdálo. Pochybuje o tom, že byl Palach člověkem podporujícím komunisty, takový výklad považuje za překrucování historie. Chtěla slyšet názor dvou proti sobě stojících politiků. Senátora Jana Veleby (SPO) a ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Přinášíme jejich odpovědi.

Veleba je přesvědčen, že Palach podporoval komunisty. Aby své tvrzení podpořil, cituje z dopisu, který student Filozofické fakulty UK zanechal, než přistoupil ke svému činu. Hovoří v něm o Československé socialistické republice, jejíž ústava počítala také s vedoucí úlohou KSČ. Takže ano, podporoval reformní komunisty proti těm konzervativním, kteří následně zatáhli zemi do normalizace.

Odpovědi senátora Veleby naleznete zde.

Následně Veleba už po několikáté zostra zúčtoval s Českou televizí. "No a pokud se týká překrucování historie. Ano, komunisté ji překrucovali a upravovali, ale nebuďte naivní, nejsou sami. Moderátorka ČT vloni v září pravila, že 2. světovou válku začal tehdejší SSSR! Politika není černobílá a komunisti nebyli těmi jedinými zlými, bylo to v mnoha případech reciproční," upozornil čtenářku senátor.

Ministr kultury Herman byl při hodnocení Palachových postojů podstatně opatrnější. Palach podle jeho názoru podporoval obrodný proces, ale můžeme jen spekulovat, jak by skončil, kdyby nebyl přerušen invazí vojsk Varšavské smlouvy. KSČ by v tomto procesu sehrála toliko roli "nutného zla", bez něhož nebylo možné v roce 1968 docílit na politické rovině téměř ničeho.

Odpovědi ministra Hermana naleznete také zde.

"Měl jsem možnost před několika lety hovořit o této otázce s dr. Čestmírem Císařem. Řekl mi, že se protagonisté pražského jara chtěli dostat před únor 1948. Domnívám se tedy, že většina populace vítala obrodu společnosti, nikoli komunistické strany, která jako nutné zlo té doby musela být v tomto procesu zapojena," vyjádřil svůj názor ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …