Jeden odpípne, další si budou podávat dveře... Specialista potápí Chládkův nápad s čipy do škol

04.05.2015 16:29

Podle Lidových novin plánuje ministr školství Marcel Chládek zavést čipový systém na školách. Pomocí čipových karet by se tak děti dostaly do škol a elektronický systém by vzápětí oznámil do elektronické třídnice, ale i rodičům informaci o času příchodu dítěte.

Jeden odpípne, další si budou podávat dveře... Specialista potápí Chládkův nápad s čipy do škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek

Na základě těchto informací by se prý dalo zaznamenat, kolikrát školák došel do školy pozdě a zda je vůbec ve škole přítomen. Zároveň ministr Chládek upozorňuje, že se tímto opatřením má prý zamezit podobným situacím, jako byl případ psychicky labilní ženy-vražedkyně ze Žďáru nad Sázavou.

Právě po tomto incidentu se podle LN začalo Ministerstvo školství zajímat o tento systém elektronických čipových karet ve školách. Je však paradoxem to, že tehdy se vražedkyně dostala do školy přes šatny, do kterých je přístup pouze s čipovou kartou.

Jeden odpípne, další si budou podávat dveře...

„Používání čipů u vchodů povede k jedinému – že při vchodu jeden žák odpípne dveře a chumel lidí za ním si bude dveře podávat, tedy bezpečnostní význam zhruba stejný jako u zámku a klíče, nebo jakéhokoliv kódu,“ nesouhlasí s navrhovanými změnami Jan Vobořil z nevládní organizace Iuridicum Remedium, která hlídá dodržování lidských práv.

Chládek však dodává, že toto má být jen jedno bezpečnostní opatření z mnoha, každá škola si pak prý vybere, které chce využívat. Podle LN ještě prý není jisté, zda tento Chládkův návrh projde, ministr školství je však už teď prý ochoten poskytnout peníze školám ze speciálního fondu, které by projevily zájem o tento druh zabezpečení. Ministerstvo od škol obrdželo již tři tisíce žádostí, speciální fond však disponuje zatím částkou šesti milionů korun, je tak zřejmé, že se nemůže vyhovět všem žádostem.  

S ministrem Chládkem nesouhlasí v některých oblastech expert ODS pro školství Václav Klaus ml. V nedělní Partii na Primě tak došlo i na hádky, kdy Chládek označil Klause ml. za lháře. Klaus ml. nesouhlasil mimo jiné s návrhem na čipový systém. Nechce prý, aby to v našich školách vypadalo jako v Baltimoru, kde vstup do škol připomíná spíše vstup do věznice nebo na letiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…