Jeden portál a dva různé titulky. Novinář se směje: Jsem zvědav na ty Kroupovy ukryté důkazy

06.05.2021 21:59

Média se tento týden snaží rozklíčovat otazníky kolem plánované cesty do Moskvy ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). I když některá média získají stejné výpovědi od stejné osoby, svým čtenářům je však podají v opačném znění. Jedné takové nesrovnalosti si všiml novinář Petr Kolář u serverů Novinky a Seznam Zprávy, když zveřejnily odpovědi ředitele Vojenského zpravodajství (VZ) Jana Berouna pro Českou tiskovou kancelář.

Jeden portál a dva různé titulky. Novinář se směje: Jsem zvědav na ty Kroupovy ukryté důkazy
Foto: army.cz
Popisek: Jan Beroun, ředitel Vojenského zpravodajství

To, jak Novinky a Seznam Zprávy dnes do jisté míry protichůdně informují o výpovědi Jana Berouna, bylo do očí bijící na serveru Seznam, kde obě média publikují své zpravodajství. Seznam Zprávy ve svém titulku oznamují, že "Šéf tajné služby popřel Hamáčkovu verzi o kamufláži", což přihrává spíše k původní verzi reportéra tohoto webu Janka Kroupy. Jen o kousek níž na té samé stránce Novinky píší "O výměnném obchodě s Moskvou se nemluvilo“.

Jedna informace v dvojím podání; to zarazilo komentátora Petra Koláře, který na věc upozornil na svém facebooku. Způsob, jakým média v tomto případě s výpovědi Berouna operují, mu připomněl vaření kuchařského experimentátora Jirky Babici. „Jirka Babica by možná řekl: Když nemáte jabka, dejte tam hrušky. A když nemáte hrušky, tak tam nedávejte nic!“ dodal novinář.

Podle ČTK ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun potvrdil, že se na propírané dubnové schůzce debatovalo o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, ale nepotvrdil, že by předmětem byla možná výměna informací o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19, Sputnik V. Na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ to řekla její místopředsedkyně Jana Černochová (ODS).

K tomu Kolář pak zmínil, že vyšlo najevo, že pardubickému hejtmanovi Martinovi Netolickému (ČSSD) volali ze Seznamu až včera, a že si je pro jistotu také nahrával. „Jsem strašně zvědav na ty důkazy ukryté na tajném místě, jak o nich mluvil Jirka Kubík v televizi. Ale spíš bych řekl, že teď spolu s Kroupou čekají na příjezd Steinerovy divize,“ dodal Kolář závěrem.

Netolický dnes uvedl, že se sešel s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem 15. dubna dopoledne na ministerstvu vnitra a mluvil s ním i o jeho záměru jet do Moskvy kvůli ruským vakcínám Sputnik V. Vrbětice s tím podle něj ale nesouvisely.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …