Jeden známý byl líný, nikdy se mu nechtělo pracovat. Teď jako jeden z prvních vyrazil do Evropy. Drsné svědectví o imigrantech od dívky ze Sýrie

27.09.2015 15:37

Mezi uprchlíky mířícími do Evropy se informace šíří téměř bleskově, a to především, že si běženci vyměňují informace na sociální síti Facebook, přičemž tamtéž přidávají své příspěvky i pašeráci, kteří kupříkladu apelují na obyvatele Blízkého východu, aby si pospíšili, pokud chtějí dorazit do EU před nástupem podzimního nepříznivého počasí pro plavbu. Žena narozená v Sýrii blíže popisuje, jak to chodí.

Jeden známý byl líný, nikdy se mu nechtělo pracovat. Teď jako jeden z prvních vyrazil do Evropy. Drsné svědectví o imigrantech od dívky ze Sýrie
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Uprchlíci na řeckém ostrově Kos

Server Svobodné fórum uveřejnil dopis Syřanky, jejíž identitu drží v tajnosti, aby nebyl hrožen její život. Není totiž důležité, kdo dopis napsal, ale spíše to, co obsahuje. Mimo jiné v něm najdeme i odkaz na stránky na sociální síti Facebook, kde si běženci, ale i pašeráci vyměňují informace. O cenách za cestu do Evropy, kontaktní telefonní čísla i informace o počasí, jaké panuje na cestách z Turecka do Řecka. Najdeme tam také vzkazy rodinných příslušníků, kteří doufají, že jejich šťastnější příbuzní dorazili na místo určení.

Syřanka doplnila své svědectví konkrétními příběhy lidí, o kterých slyšela, a které imigrantům příliš velkou čest nedělají. Doslechla se prý například o Syřanovi, který mohl zůstat v Abú Dhabí, ale odešel raději do Švédska, protože si zjistil, že tam jsou zadarmo školy, lékař a další služby, za které se v Abú Dhabí tvrdě platí.

„Další člověk ze Sýrie, kterého dobře znám a který je velmi líný a nikdy nevydržel v Sýrii déle pracovat, byl mezi prvními, který skočil na gumový člun směřující do Řecka a pak jel do Holandska. Těší se, že bude dostávat peníze za nic a  nyní plánuje, že do Holandska přestěhuje i svou ženu a čtyři děti,“ líčí.

CELÉ SVĚDECTVÍ SYŘANKY ZDE

A pokračuje: „Další moje známá bohatá rodina tří sester  se dostala do Velké Británie již před několika lety s falešnými pasy. Mají peníze, ale žijí z dávek. Až dostanou občanství Spojeného království, tak se chystají odejít do Dubaje, takže opět nulový přínos pro zemi, která je přijala,“ píše s tím, že to považuje za hanebné.

„Také jste si všimli, jak tako ‚azylová migrace‘ není organizována záchrannými humanitárními organizacemi? Jen obchodníky s lidmi. Posílám Vám zde odkazy na jejich facebookové stránky, kde informují lidi, jak se nelegálně nechat propašovat do Evropy, kolik komu zaplatit atd. Na Facebooku existuje více než 50 takových skupin! Většina skupin je nyní již uzavřená, což znamená, že nemůžete vidět, co se na nich už publikovalo, pakliže nejste členem takové skupiny. Ale našla jsem některé, které jsou zatím otevřené,“ píše Syřanka.

Odkaz na stránku v arabštině najdete zde

Před válkou prý Sýrie byla relativně bohatou a klidnou sekulární zemí, kde se lidem v podstatě dobře žilo. Válka všechno změnila. Problém ale je, že do Evropy většinou nemíří Syřané, ale jiní Arabové ze zemí, kde vůbec žádná válka neprobíhá. Lidé odcházejí např. ze Spojených arabských emirátů do Švédska, neboť si umějí spočítat, že na severu Evropy budou mít kupříkladu lékaře zdarma, což ve své zemi nemají.  

Další skupiny, ale uzavřené, si prý čtenáři mohou sami najít, pokud do vyhledávání napíšou arabský výraz pro migraci či uprchlíka. Autorka dopisu proto přidala i malý slovníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…