Jedenáct rezignací a další desítky teprve přijdou. Labour Party v troskách

27.06.2016 16:44

V Británii se po referendu začaly dít vskutku zajímavé věci. Nejhůře to zatím vypadá s Labour Party, z jejíhož čela prozatím odstoupilo 11 stínových ministrů, jeden byl vyhozen a dalších 20 rezignací se ještě očekává. Jediný, kdo se zjevně k rezignaci nechystá, je lídr strany Jeremy Corbyn. Překvapil i od zveřejnění pátečních výsledků referenda skrývající se Boris Johnson, který v článku pro Telegraph napsal, že je třeba napříč Británií začít „stavět mosty“.

Jedenáct rezignací a další desítky teprve přijdou. Labour Party v troskách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Roztržka uvnitř britské Labour Party byla zažehnuta poté, co se v neděli její lídr Jeremy Corbyn rozhodl uvolnit z pozice stínového ministra zahraničí Hilaryho Bena. Corbyn se oháněl reportem, který měl dokazovat, že se Ben snažil dosáhnout Corbynova odstranění z vedoucí pozice ve straně. Od té doby Corbyn nedělá nic jiného, než že čte dopisy informující ho o rezignacích jednotlivých členů stínového kabinetu, zatím jich obdržel jedenáct.

Jako první svou rezignaci ohlásila stínová ministryně zdravotnictví Heidi Alexander, která o své rezignaci informovala skrze Twitter. „Bylo to opravdu s těžkým srdcem, že jsem dnes ráno rezignovala na svůj post ve stínovém kabinetu,“ napsala.

Jejího příkladu začali rychle následovat i ostatní členové Corbynovy stínové vlády, například Seema Malhotra, Ian Murray nebo Kerry McCarthy.

Corbyn se dostal pod palbu kritiky za svůj „slabý výkon v kampani proti brexitu“, píše se na serveru Quartz.com. V pátek pak překvapivě vystoupil s požadavkem, aby začala Velká Británie ihned vyjednávat s Evropskou unií o nových podmínkách vzájemné spolupráce, později své stanovisko ovšem opět změnil.

„S každým proslovem, který Jeremy od zveřejnění výsledků učinil, situaci jenom zhoršil,“ uvedl podle The Times of London nejmenovaný člen stínového kabinetu ministrů.

Vzhledem k velmi složité cestě, na které se Británie momentálně nachází, samozřejmě není zrovna nejlepší doba na to, aby se opoziční strana nacházela doslova v troskách. Mnozí členové Labour Party tedy doufají, že k nahrazení dojde v co možná nejkratším časovém horizontu. Už jen kvůli tomu, že by Cameronova rezignace mohla být následována předčasnými parlamentními volbami.

V neděli v rozhovoru pro BBC Corbynem uvolněný stínový ministr zahraničí Ben uvedl, že Labour Party nemá žádnou šanci ve volbách uspět, pokud ji bude i nadále vést Jeremy Corbyn. „Je to dobrý a poctivý muž, ale není žádným lídrem,“ uvedl.

Sám Corbyn ovšem prozatím zůstává překvapivě klidným a rezignaci nezvažuje. „Je mi skutečně líto, že se tolik členů stínové vlády rozhodlo složit svou funkci,“ uvedl Corbyn v tiskovém prohlášení. „Zároveň ovšem nehodlám zradit důvěru všech lidí, kteří mě volili. Natož pak důvěru milionů voličů po celé zemi, kteří potřebují naši stranu, aby je zastupovala,“ dodal.

Corbyn poté dodal, že během příštích 24 hodin bude již známá nová podoba stínového kabinetu, a pokud se bude volit nové vedení, je přípraven se o post ucházet.

Boris Johnson prolomil své mlčení

Bývalý londýnský starosta, který je v současné době jedním z hlavních adeptů na nahrazení Davida Camerona v pozici předsedy britské vlády, se poprvé od pátečního zveřejnění výsledků referenda vyjádřil k budoucímu politickému vývoji Velké Británie.

V první řadě Johnson veřejnost ujistil, že nyní bude Velká Británie schopna zavést bodový imigrační systém, založený na hodnocení jednotlivých uchazečů o práci na ostrovech, a stejně tak si zachovat přístup na jednotný evropský trh.

Johnson se vyjadřoval překvapivě diplomaticky a snažil se ujistit i ty, kteří volili setrvání Velké Británie v EU, že bude nová vláda i nadále usilovat o rozsáhlou spolupráci s Evropskou unií. Naopak těm, kteří volili vystoupení, vzkázal, že byl výsledek referenda velmi těsný, konkrétně 52 proti 48 procentům hlasů, což by měli vzít všichni v potaz.

Boris Johnson všechny ujistil, že jedinou změnou bude osvobození Velké Británie od „podivuhodného a ne zcela transparentního“ práva, což „ovšem také nepřijde hned“.

Johnson se rovněž vyjádřil k nedávnému prohlášení první ministryně skotské vlády Nicoly Sturgeonové, která promluvila o nutnosti zorganizování druhého skotského referenda za nezávislost. Johnson zmínil, že nezaregistroval žádnou opravdovou „chuť“ něco takového pořádat.

Primárně se ovšem Johnson ve svém článku, který otiskl britský Telegraph, pokusil zmírnit napětí, které existuje mezi různými názorovými skupinami v zemi.

„Více než 16 milionů lidí volilo pro to, abychom v Evropské unii zůstali. Jedná se o naše sousedy, bratry a sestry, kteří dělali jen to, v co věřili, že bylo správné. V demokracii vždy rozhoduje většina, ale hlas každého má stejnou hodnotu,“ napsal britský politik.

„My, kteří jsme součástí této tenoučké většiny, nyní musíme udělat vše proto, abychom přesvědčili zbytek, že to, co děláme, je správné. Musíme začít stavět mosty; v současné době je patrné, že mnozí Britové jsou hluboce rozčarování a zmateni,“ dodal.

„Rozhodně máme v úmyslu s Evropskou unií i nadále spolupracovat. Vždycky bude existovat intenzivní spolupráce a partnerství v mnoha oborech: v umění, vědě, vzdělávání a ochraně životního prostředí,“ uvedl Johnson pár příkladů.

Johnson svůj článek zakončil na pozitivní notě a všechny své čtenáře ujistil, že změny povedou jen k lepším zítřkům. „Ano, britská vláda znovu převezme kontrolu nad imigrační politikou, ovšem učiní tak za využití ‚humánního‘ bodového systému, který padne na míru podnikům i průmyslu. Navíc budeme schopni uzavírat obchodní dohody s rostoucími světovými ekonomikami, se kterými jsme doposud obchodovat nemohli,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…