Jediná cesta, jak to vyřešit. Senátor našel způsob, jak uspokojit klienty v nouzi i cestovní kanceláře

20.10.2015 14:15

Senátoři Ivo Valenta a Miloš Vystrčil dnes prosadili v senátním výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí pozměňovací návrh, kterým se mění zákon o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu. Jde o pojištění cestovních kanceláří. Jak řekla před senátory ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, Poslanecká sněmovna schválila v tomto případě před několika dny zmetek.

Jediná cesta, jak to vyřešit. Senátor našel způsob, jak uspokojit klienty v nouzi i cestovní kanceláře
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Podstatou Valentova pozměňujícího návrhu je fakt, že cestovní kancelář  a pojišťovna jsou v případě sjednání pojištění povinny  sjednat toto pojištění v takovém rozsahu, aby limit pojistného plnění činil minimálně 30 % ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů. Cestovní kancelář je povinna udržovat v průběhu trvání pojištění  limit pojistného plnění v takové výši, aby v případě pojistné události byly uspokojeny  veškeré nároky zákazníků. Důvodem Valentova pozměňujícího návrhu bylo také nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, jehož nález přesouvá finanční důsledky špatného výkonu podnikatelské činnosti cestovních kanceláří v případě jejich úpadku na pojišťovny.

„Vnímám snahu státu ochránit spotřebitele před úpadkem cestovních kanceláří i nutnost přizpůsobit naši legislativu byť často nesmyslným, evropským pravidlům. Na druhou stranu ale není možné, aby nový zákon přikazoval cestovním kancelářím, aby uzavřely pojištění, které nejsou schopny pojišťovny reálně poskytnout. Stát se tak snažil v zajetí své falešné ochranářské role regulovat komerční vztahy mezi cestovními kancelářemi a pojišťovnami, ale zároveň se nezajímal o proveditelnost takového opatření. Reálně tak hrozilo, že pojišťovny budou hromadně vypovídat pojistné smlouvy s cestovními kancelářemi. Ty by pak zkrachovaly, anebo přesunuly svá sídla do zahraničí. O práci by tak přišly tisíce lidí, stát by zaznamenal výpadek v příjmech veřejných rozpočtů až ve výši 5 miliard korun a zároveň by se vystavil hrozbě mezinárodních žalob na náhradu škod od zahraničních akcionářů některých cestovních kanceláří,“ uvedl senátor Ivo Valenta. Ten pro Parlamentní listy dodal, že je velmi rád za vyjednání kompromisu mezi cestovkami, pojišťovnami, ale i Ministerstvem pro místní rozvoj. Stejný postoj očekává i od Poslanecké  sněmovny, kam bude zákon senátory tento čtvrtek vrácen.

Se senátorem Valentou se shodli i přítomní  zástupci cestovek. „To je jediná cesta, jak pomoct českým cestovním kancelářím. Protože je Poslanecká sněmovna postavila mimo zákon. Na jedné straně ukládá pojistit, na druhé straně není pojistitel. Cestovní kanceláře se staly v podstatě rukojmími pojišťoven. Mě jde o to vyřešit tuto kritickou situaci, která rozhodnutím Poslanecké sněmovny nastala. Pakliže ji nevyřešíme, tak ty české cestovní kanceláře vyklidí český trh – a v tu chvíli jsou tady zahraniční cestovní kanceláře. Ty mají úplně jiné benevolentní zákony ve své zemi,“ řekl Parlamentním listům Viliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří České republiky. Pozměňovací návrh Iva Valenty a Miloše Vystrčila reflektuje také skutečnost, že Ministerstvo pro místní rozvoj předpokládá do jednoho roku  vytvoření garančního fondu cestovních kanceláří, ze kterého budou hrazeny nároky zákazníků, jež  přesahují sjednaný pojistný limit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…