Jediný poslanec, který hlasoval proti připojení Krymu k Rusku, čelí novým obviněním

10.06.2015 10:12

Nová obvinění vznesly ruské úřady vůči Iljovi Ponomarjovovi, jedinému poslanci ruské Státní dumy, který loni zvedl ruku proti anexi ukrajinského Krymu. Ponomarjov, který už byl zbaven poslanecké imunity, byl obviněn z podílu na defraudaci 22 milionů rublů (zhruba deseti milionů korun) z fondu ruského vědeckého střediska Skolkovo. Poslanec nyní pobývá v USA a ruská prokuratura na něj hodlá vydat mezinárodní zatykač.

Jediný poslanec, který hlasoval proti připojení Krymu k Rusku, čelí novým obviněním
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Z finančních machinací ve skolkovském fondu byl Ponomarjov obviněn už na jaře, nyní prokuratura obvinění rozšířila. Policie údajně zjistila, že vedení technologického parku Skolkovo uzavřelo s Ponomarjovem nevýhodné smlouvy o cyklu přednášek. Poslanec se tak prý nezákonně obohatil o značné sumy a hrozí mu až pětileté vězení.

Ponomarjov je jednou z hlavních postav ruské opozice. V letech 2011 a 2012 patřil k vůdcům masových protestů, které vyvrcholily mnohatisícovou demonstrací proti znovuzvolení Vladimira Putina prezidentem.

Podle opoziční rozhlasové stanice Echo Moskvy se Ponomarjov o své bezpečí neobává. Je přesvědčen, že mezinárodní justiční orgány nebudou ochotny s Moskvou spolupracovat v jeho kauze. O politický azyl v USA, kde žije od loňska, neusiluje, do vlasti se ale zatím vrátit nehodlá. „Přímo do vězení se vydat nechci, je zřejmé, že soudruzi vyšetřovatelé takový plán mají,“ řekl redakci ruského serveru Lenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…