Jediný ruský poslanec hlasoval proti obsazení Krymu. Teď ho kolegové vydali ke stíhání

07.04.2015 19:52

Ruský parlament dnes zbavil poslanecké imunity poslance Ilju Ponomarjova, jediného zastupitele, který loni hlasoval proti anexi ukrajinského Krymu. Oznámila to ruská média. Ponomarjova chce stíhat ruská policie za údajné finanční machinace ve vědeckém středisku Skolkovo, které Rusko po vzoru amerického Silicon Valley buduje nedaleko Moskvy. Poslanec nyní pobývá v USA.

Jediný ruský poslanec hlasoval proti obsazení Krymu. Teď ho kolegové vydali ke stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Ponomarjov je jedním z mála poslanců ruské Státní dumy, kteří otevřeně kritizují vnitřní i zahraniční politiku Kremlu. Do parlamentu byl zvolen za stranu Spravedlivé Rusko a členem jejího poslaneckého klubu je dodnes.

Po "skandálním" Ponomarjovově hlasování při manifestačním připojení anektovaného Krymu ho vedení strany loni na jaře vyzvalo, aby složil mandát. Poslanec to ale odmítá a politické útoky, jakož i chystané policejní obvinění, označuje za mstu režimu. V letech 2011 a 2012 patřil Ponomarjov k vůdcům masových protestů, které vyvrcholily mnohatisícovou demonstrací proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem.

Policie nyní údajně zjistila, že vedení technologického parku Skolkovo uzavřelo s Ponomarjovem nevýhodné smlouvy o cyklu přednášek. Poslanec se tak prý nezákonně obohatil o desítky milionů rublů.

Ponomarjov nyní pobývá v USA a podle moskevského rozhlasu se do Ruska nemíní vrátit. Pokud bude žaloba z defraudace státních prostředků podána a Ponomarjov shledán vinným, svůj poslanecký mandát ztratí. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…