Jedna dávka vakcíny stačí, tvrdí čeští lékaři. Bude prý i méně vedlejších příznaků

15.05.2021 20:22

Dvanáct významných lékařů se obrací na veřejnost se svou výzvou. Pirk, Zima, Balík i Höschl. Jde jim o očkování a testy. Prý stačí jedna dávka. „Ušetříme a nebude tolik vedlejších příznaků!“ Přišel s tím údajně Izrael nebo třeba sousední Polsko. Co se týká testování ve školách, cena jednoho pozitivního testu se vyšplhala už na stovky tisíc korun. Podle lékařů je to jen drahé a náročné na organizaci.

Jedna dávka vakcíny stačí, tvrdí čeští lékaři. Bude prý i méně vedlejších příznaků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifunkční hale O2 universum

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí

Skupina známých lékařů a odborníků včetně rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, doktora Martina Balíka, kardiochirurga Jana Pirka či psychiatra Cyrila Höschla brojí zejména proti plošným testováním na covid ve školách. Je to podle nich pouze drahé a pro školy a rodiny organizačně náročné. Plošné testování ve školách údajně odhalí průměrně 40 pozitivních dětí na 100 tisíc testů za týden. Lékaři vypočítávají, že při ceně 100 korun za test jsou náklady na jeden pozitivní test až 250 tisíc korun.

Testovat by se podle lékařů měly jen ty děti, které mají klinické příznaky covidu a je u nich podezření nákazy. Také očkovací strategie státu by měla podle nich doznat významných změn. „Stále více odborných studií a publikovaných sdělení dokládá, že očkování jednou dávkou vakcíny u osob, které předtím prodělaly onemocnění covid-19, je plně dostačující a slouží k potřebnému rozvoji imunitní odpovědi,“ stojí doslova v prohlášení lékařských kapacit.

Lékaři ve své výzvě napsali, že druhá dávka vakcíny v současném dvoudávkovém schématu již nezvyšuje obranyschopnost proti viru, ale právě naopak, zvyšuje množství a intenzitu vedlejších reakcí na očkování. „Také z naší vlastní imunologické praxe můžeme potvrdit, že diskutovaná situace přesně odpovídá rozvoji imunitní odpovědi, kdy při onemocnění covid-19 dochází k prvotnímu seznámení s antigeny viru a rozvoji primární imunitní odpovědi, po níž již první dávka vakcíny slouží jako ‚booster‘ a upevní sekundární imunitní odpověď s vysoce afinitními protilátkami,“ uvádějí odborníci s tím, že z imunologického hlediska tato strategie odpovídá našemu imunitnímu systému.

Dále píší, že s podobným jednodávkovým přístupem už pracují v Polsku nebo Izraeli. Tato strategie je dle lékařů výhodná i z hlediska šetření s vakcínami a zabránění vedlejších příznaků a nežádoucích reakcí, které po aplikaci druhé dávky mohou nastat u lidí, kteří covid již prodělali. Nové studie podle nich také ukazují, že imunita proti covidu vydrží 9 až 12 měsíců. Jednou dávkou by tak stačilo očkovat i osoby, které prodělaly nemoc až 9 měsíců zpět. „Jsme přesvědčeni o tom, že pokud by toto opatření bylo přijato, pak se podstatně zrychlí proočkování populace, nutné ke zvládnutí pandemie,“ dodávají v prohlášení. Ministr zdravotnictví Arenberger přitom v pondělí uvedl, že za rok až za rok a půl od druhé dávky bude potřeba dokonce třetí dávka vakcíny.

Lékařská výzva se také pustila do kritiky poradní skupiny MeSES. Standardní instituce k řízení epidemie, jako ministr zdravotnictví, hlavní hygienik, případně hlavní epidemiolog a Státní zdravotní ústav, jsou podle nich odsouvány na vedlejší kolej na úkor právě této skupinky údajných odborníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…