Jedna miliarda korun. Info o nové práci Romana Prymuly. A pochybnosti...

31.05.2020 21:03

Tuto neděli epidemiolog Roman Prymula opustí funkci náměstka ministra zdravotnictví i svou pozici šéfa projektu chytré karantény. Od pondělí se pak stane zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Řídit bude i grantové zdravotnické agentury, kde se rozdělují stovky milionů korun ročně. O novém Prymulově postu se šíří mnohé spekulace.

Jedna miliarda korun. Info o nové práci Romana Prymuly. A pochybnosti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí
V nové funkci, kterou jednomyslně schválila vláda, by se měl Prymula zaměřit na vědu a výzkum. Mezi jeho hlavní pravomoci bude patřit, že může sám, bez dalších podmínek, předkládat vládě klíčový materiál vědy a výzkumu a přímo řídit zdravotnickou grantovou agenturu.

Předkládat bude moci Národní koncepci zdravotnického výzkumu či například koordinovat aktivity Agentury pro zdravotnický výzkum a institucionální podporu zdravotnickým institucím.

„Opravdu dominantně se budu věnovat vědě. Nicméně dohodli jsme se s panem ministrem, že zůstanu v klinickém týmu. To je tým, který dělá různá odborná doporučení, a na tom bych se měl podílet nadále. Jinak už nebudu mít zodpovědnost za fungování celé chytré karantény,“ okomentoval svou změnu funkcí k prvnímu červnovému dni Prymula pro Český rozhlas Plus.

K téměř každému podstatnému kroku bude Prymula potřebovat souhlas či pověření vlády. Jak ale upozorňuje šéfredaktor Zdravotnického deníku a bývalý mluvčí resortu Tomáš Cikrt, grantová zdravotnická agentura, kterou bude mít Prymula na starosti, rozděluje stovky milionů korun ročně. Na grantové zdravotnické agentury šlo v minulém roce 1,1 miliardy korun.

Novou funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Prymulovi nabídl premiér Andrej Babiš (ANO). Část opozice to označila za politickou trafiku. „Prymula se stal populární tváří boje proti covidu a premiér nechce populárního člověka ztratit,“ myslí si též o „převelení“ Prymuly Cikrt.

Jedním z důvodů pro Prymulův odchod z ministerstva je to, že nemá bezpečnostní prověrku. Prymula tvrdí, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity.

Další důvod svého odchodu Prymula vysvětlil spory na dosavadní pozici.

Zaznívají ale i další spekulace. Cikrtův zdravotnický deník napsal, že profesor Roman Prymula je člověk, který mydlí schody svým nadřízeným. Údajně se o to snažil v minulosti vůči ministrovi zdravotnictví za ČSSD Svatopluku Němečkovi i v současnosti vůči dnešnímu ministrovi zdravotnictví za hnutí ANO Adamu Vojtěchovi. Na oba ministry si stěžoval premiérům, ale neuspěl.

Stejně tenkrát jako dnes Roman Prymula v kuloárech pouštěl informace o tom, že je horkým kandidátem na post ministra zdravotnictví. Nicméně ani jeden premiér ho tak vysoko nepustil. K úřadujícím ministrům se Prymula choval neloajálně. Adama Vojtěcha již delší dobu okatě obcházel, svůj odchod z ministerstva vyjednával přímo s premiérem a ministr se o něm dozvěděl až z médií. Nakonec tedy konflikt končí přechodem Prymuly do trafiky vládního zmocněnce,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …