Jedna paní povídala. Redaktor ČT okomentoval Ransdorfovy zprávy z Ukrajiny

16.02.2015 22:35

Zpravodaj České televize Miroslav Karas v úvodu pondělních Událostí, komentářů popsal, jak to dnes vypadá na východě Ukrajiny, a odhadl šance na udržení příměří. Všichni podle něj mluví o míru, ale ve skutečnosti chtějí spíše bojovat. Platí to přitom o obou stranách, jak o ukrajinské vládě, tak o separatistech. Ti prý od počátku zpochybňují dohody z Minsku. Okomentoval také výroky komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa o vojácích NATO u Debalceve.

Jedna paní povídala. Redaktor ČT okomentoval Ransdorfovy zprávy z Ukrajiny
Foto: ČT
Popisek: Miroslav Karas

"Povstalci už měli řadu výhrad k mírovým dohodám už v Minsku a nechtěli podepsat. Poté, co podepsali, mají dosti nečekaně podmínky, které tu dohodu znevažují," oznámil hned na úvod Karas. Povstalci volají např. po neutralitě Ukrajiny, ale vláda v Kyjevě se hodlá jednoho dne ucházet o členství v NATO.

 "Všichni říkají, že chtějí mír, ale v praxi tady probíhá ostřelování všech všemi," zdůraznil Karas. Zdá se zkrátka, že vojáci bojovat chtějí a civilisté ve většině případů prchli, buď na západ do centrální Ukrajiny, nebo na východ do Ruska. "Ale ti, co tady zůstali, jsou kritičtí vůči kyjevské vládě a chtějí spravovat svůj vlastní územní celek," prozradil dále zpravodaj.

Rusko a NATO

Mohlo by separatisty přivést k rozumu Rusko? "Vedení povstalců jezdí do Ruska, kde mimo jiné pořádají i tiskové konference," připomněl také zpravodaj, obratem ale dodal, že nelze jednoznačně říci, že rebelové poslouchají Kreml na slovo, často projevují svou hlavu. A Rusko vytrvale opakuje, že s válkou nemá nic společného.

Karas se vyjádřil i k tvrzení komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa, že je v debalcevském kotli obklíčeno na 2200 vojáků ze zemí NATO. "Nevím, odkud europoslanec tyto informace bere, protože do debalcevského kotle se nedostanou ani novináři. Takové neověřitelné zprávy se občas objevují, ale připomínají zdroj ‘Jedna paní povídala‘. Nikdo ale nepopírá, že by na obou stranách bojovali cizinci," zdůraznil na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …