Jedna velká motanice. Komunistická poslankyně se rozhovořila o evropských fondech

24.11.2013 8:27

Programovací období 2007-13 pro čerpání prostředků z evropských fondů pomalu končí. Jak ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz poukazuje poslankyně za KSČM Milada Halíková, Česká republika se prakticky od samého zahájení programovacího období potýká s velkými problémy s čerpáním z těchto prostředků.

Jedna velká motanice. Komunistická poslankyně se rozhovořila o evropských fondech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Připomenu jen období, kdy byl ministrem Jiří Čunek, který doslova rozmetal tým odborníků na Ministerstvu pro místní rozvoj, aby tam přivedl své lidi. A zatímco jinde už dávno čerpali, my jsme přebudovávali strukturu a čas běžel. Jistěže proti nám,“ podotýká poslankyně.

Současný ministr pro místní rozvoj v demisi František Lukl na nedávné tiskové konferenci shrnul hlavní příčiny potíží, mezi něž patří složitost a počáteční absence metodik, vysoká fluktuace pracovníků, nejasné výklady kontrol a auditů i zastavení některých programů podle závěrů auditů Evropské komise. Oznámil také, že se ke konci roku nestihne vyčerpat asi 30 miliard korun. „I když teď hlásí návrh na realokaci prostředků v souhrnné výši 15 miliard korun, stále hrozí riziko, že miliardy korun zůstanou ležet ladem,“ varuje Halíková.

Neví se, jak dlouho intervence vydrží

Uvedená čísla však platí pro situaci před intervencí České národní banky, která oslabila korunu. V této chvíli to tedy znamená, že na projekty by bylo více peněz po převodu na české koruny. Otázkou ale podle Halíkové stále zůstává, zda se vůbec stihnou dané prostředky vyčerpat.

Nové programovací období pro čerpání peněz z evropských fondů a „doběhnutí“ předchozího začíná tak prý velkým otazníkem, není totiž známo, jak dlouho intervence ČNB vydrží. „Pokud by ji ČNB zastavila, peněz by najednou bylo na uzavřené závazky málo. Nasmlouvané projekty by se musely doplácet ze státního rozpočtu. Řídící orgány operačních programů jsou údajně připraveny urychleně předkládat a schvalovat další projekty, aby po oslabení koruny nedošlo ke ztrátě prostředků,“ vypočítává. A jak prý tato celá motanice dopadne, ještě vůbec není jisté.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…