Jednací řád Sněmovny se možná změní. Co by mohlo být jinak?

15.12.2018 20:58

K návrhu na rozšíření časového prostoru pro sněmovní schvalování zákonů, urychlení schvalování většiny mezinárodních smluv a zjednodušení projednávání některých zpráv v dolní parlamentní komoře by se vláda měla postavit neutrálně. Podle podkladů pro pondělní schůzi kabinet k novele předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) uvede, že uznává autonomii zákonodárného sboru ve věcech jeho vnitřního fungování.

Jednací řád Sněmovny se možná změní. Co by mohlo být jinak?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začala řádná prosincová schůze sněmovny. Na programu by měla mít i zdanění církevních restitucí

Předloha upravuje také například procedurální veta, která mohou uplatnit poslanecké kluby nebo skupiny poslanců, napsala ČTK.

Navrhované úpravy jednacího řádu označil Vondráček za kompromis, jenž vzešel z jednání pracovní skupiny složené mimo jiné ze zástupců všech frakcí a sněmovních legislativců. Měly by vést podle něho k efektivnějšímu jednání dolní paramentní komory.

Zákony by Sněmovna mohla schvalovat podle novely o středách celý jednací den do 19:00, nikoli do 14:00, jak stanoví nynější jednací řád. O pátcích novela čas pro závěrečná čtení předloh nemění. Mezinárodní smlouvy by mohla dolní komora schvalovat zrychleně už v úvodním kole s výjimkou dohod, kterými Česko přenáší pravomoci na mezinárodní instituce. Totéž by platilo pro odstupování od smluv. U informativních materiálů by v některých případech podle novely stačilo jejich projednání ve výborech, nemusely by se probírat na plénu.

Úprava procedurálních vet vznášených poslaneckými kluby by více zohlednila početnost těchto frakcí. Zatímco nyní mohou zablokovat například schválení zákona zrychleně už v prvním čtení nebo výrazné zkrácení lhůty pro projednání zákona ve výborech nejméně dva poslanecké kluby, nově by tyto frakce musely zároveň mít nejméně 40 členů. K vetu by naopak postačily podpisy 40 poslanců místo současných 50 poslanců.

Vondráčkova novela by zavedla také třeba vynutitelnost úhrady pokuty, kterou poslanci uložil mandátový a imunitní výbor v disciplinárním řízení, upravila by ustavování sněmovních komisí a zrušila by zastaralé části jednacího řádu.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…