Jednají s námi, jak kdyby měli na stole revolver. Rozhořčené vystoupení Borise Johnsona o chování EU

15.09.2020 20:15

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že Evropská unie hrozí Británii, že zavede blokádu na vývoz britských zemědělských výrobků do Evropské unie. „EU s námi jedná s revolverem na stole a já doufám, že ho dá pryč, ať můžeme dosáhnout podobné dohody o volném obchodu, jakou má Velká Británie například s Kanadou,“ pověděl britský předseda vlády. I kvůli tomu podporuje premiér sporný zákon, který prý porušuje mezinárodní právo.

Jednají s námi, jak kdyby měli na stole revolver. Rozhořčené vystoupení Borise Johnsona o chování EU
Foto: repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Britské listy přišly s komentářem ohledně plánu britského premiéra Borise Johnsona na porušení už uzavřených a ratifikovaných mezinárodních dohod mezi Velkou Británií a Evropskou unií v rámci dohod o brexitu. Plán měl nahradit klíčová ustanovení brexitové dohody opačnými ustanoveními britského zákona. Tento zákon byl schválen při druhém čtení většinou 77 hlasů, 340 proti 263.

Celý článek ZDE:

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Johnson tvrdí, že zákon je nutný, aby bylo Evropské unii zabráněno přijmout extrémní a nepřijatelnou interpretaci ustanovení v dohodě o brexitu ohledně Severního Irska. „Tvrdil, že Brusel nyní hrozí, že vytvoří blokádu pro vývoz britských zemědělských produků do EU a bude trvat na vybírání cel pro všechno zboží dopravované do Severního Irska z hlavního britského ostrova.  Podobně jako Donald Trump Johnson používá k prosazení svých pochybných cílů ultranacionalistické rétoriky,“ neváhaly napsat blisty.

Britský premiér v pondělí prohlásil, že Evropská unie při jednáních s britskou stranou o vztazích po brexitu nechává revolver na stole, což podle něj brání jednání o dohodě o volném obchodu. „EU s námi jedná s revolverem na stole a já doufám, že ho dá pryč, ať můžeme dosáhnout podobné dohody o volném obchodu, jakou má Velká Británie například s Kanadou,“ pověděl Johnson podle agentury Reuters.

Podle blistů však někteří představitelé konzervativců uznali, že nemohou podpořit tento zákon v současné podobě, jelikož se má jednat o porušení mezinárodního práva. „Poslanci dolní sněmovny začnou návrh zákona podrobně větu po větě zkoumat od úterý. Budou příští týden hlasovat o dodatcích k tomuto zákonu, které se budou pokoušet ten zákon zneutralizovat, a očekává se, že je někteří konzervativní poslanci schválí,“ informovaly blisty.

Někteří pozorovatelé upozornili na to, že pro zákon hlasovalo pouze 340 poslanců. Konzervativců je přitom ve Sněmovně 364 a pro tento zákon kromě Konzervativců mělo hlasovat i osm poslanců z  ultrakonzervativní unionistické severoirské strany DUP. Johnsona tedy nemělo podpořit 32 poslanců z vlastní strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…