Jednala Bezpečnostní rada státu: O stanech pro Mďarsko a teroristickém nebezpečí

28.06.2015 22:20

Bezpečnostní opatření přijatá po pátečních teroristických útocích ve světě zůstávají zatím v platnosti. Polevily jen u poboček americké firmy Air Products, která se stala terčem útoku ve Francii. Podle ministra vnitra Milana Chovance už tam nejsou potřeba. Nemění se ani bezpečnostní opatření v souvislosti s migrační krizí. Na druhý stupeň by se zvýšila při zdvojnásobení záchytu nelegálních migrantů. Nasazení armády by znamenal až třetí stupeň.

Jednala Bezpečnostní rada státu: O stanech pro Mďarsko a teroristickém nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Otázky Václava Moravce s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS) to uvedli členové vlády. Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po asi dvouhodinovém jednání, kterého se účastnili také zástupci policie a tajných služeb, uvedl, že vláda v tuto chvíli nemá indicie o konkrétním teroristickém nebezpečí, které by hrozilo na území České republiky nebo Čechům v zahraničí.

Vedle možného teroristického ohrožení se dnes řešila také migrace. Největší část běženců podle Sobotky do Česka přichází ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a Pákistánu. Od zesílení kontrol české úřady podle Chovance zachytily 276 migrantů devětadvaceti národností. Stovka z nich už byla vrácena do zemí, odkud do ČR přišli.

Česko pošle 50 stanů Maďarsku

V současné době české úřady odhalí v průměru 15 nelegálních migrantů denně. Chovanec je přesvědčen o tom, že pokud se zhorší situace v Řecku, počty uprchlíků se pravděpodobně zvýší o 100 procentní. V takovém případě by se spustil druhý stupeň kontroly a policejní síly by se přesunuly na hlavní migrační trasy.

Chovanec také poznamenal, že Česko pošle 50 stanů Maďarsku, které čelí velkému návalu migrantů. Země je využije pro ubytování uprchlíků.

Předsednictvo bezpečnostní rady státu je pětičlenné. Vedle premiéra se jeho zasedání účastní také ministři financí, vnitra, zahraničních věcí a obrany.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …