Jednání EU s Tureckem se chýlí ke konci. Zaplatíme prý tři miliardy euro

07.03.2016 18:43

S různými očekáváními začal dnes v Bruselu mimořádný summit Evropské unie a Turecka k uprchlické krizi. Zatímco Unie chce od Ankary především závazek, že to bude hlavně ona, kdo zastaví další příliv uprchlíků na evropský kontinent, Turecko přišlo podle všeho s požadavkem na další tři miliardy eur pomoci od Unie a zrychlené uvolnění vízového režimu pro turecké občany cestující do EU.

Jednání EU s Tureckem se chýlí ke konci. Zaplatíme prý tři miliardy euro
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Uvnitř evropské osmadvacítky také nepanuje jednoznačná shoda ohledně uzavření takzvané migrační balkánské trasy – německá kancléřka Angela Merkelová se nadále vyslovuje proti „jednostranným“ iniciativám a spoléhá na společnou dohodu s Tureckem.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes nabídl, že Turecko začne z řeckých ostrovů přebírat zpět migranty, kteří tam nelegálně dorazili. Podmínkou je ale nejen rozhodnutí Unie spustit rozsáhlý projekt přesídlení syrských občanů s právem na azyl EU přímo z Turecka, ale i poskytnutí dalších tří miliard eur (přes 80 miliard Kč) do roku 2018 ke stejné částce domluvené už loni v listopadu. Za intenzivnější tureckou pomoc s řešením evropské migrační krize žádá údajně také uvolnění vízové povinnosti do letošního června a otevření nových přístupových kapitol.

Celý text naleznete zde.

Merkelová před zahájením summitu zdůraznila, že cílem je dosáhnout výrazného snížení počtu migrantů ve všech státech EU, tedy i v Řecku, kde se v důsledku omezení příjmu uprchlíků v zemích na balkánské cestě běženci začali hromadit. Potřeba je tak podle ní „trvalého řešení“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…