Jednání komise o propuštění Lessyho je neplatné, tvrdí advokát Láska

17.10.2012 18:25

Advokát bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho Václav Láska se nemohl účastnit úterního jednání komise ministerstva vnitra, která se zabývá rozkladem proti Lessyho propuštění od policie. Nebyl prý o jeho konání řádně vyrozuměn, čímž přišel o možnost navrhovat svědky a být u jejich výslechů. Považuje proto jednání za neplatné a chce se bránit.

Jednání komise o propuštění Lessyho je neplatné, tvrdí advokát Láska
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

"Dneska mi volali s tím, že včera jednání proběhlo, všichni svědci se vyslechli a že my jsme se nedostavili, takže oni jsou připraveni k vydání rozhodnutí," uvedl advokát. Ministerstvo mu prý 8. října zaslalo do datové schránky zprávu, ze které však nebylo patrné, oč jde. V příloze podle něho navíc byla výzva pro naprosto jiného advokáta.

"Tak jsem jim napsal, že to bylo naprosto fatální porušení všech našich práv a že považuju celé to jednání za neplatné, a ať se k tomu postaví. Rozhodně odmítám akceptovat to, že by se teď mělo vydat rozhodnutí," dodal advokát. Pokud komise jeho námitku nevyslyší, doporučí Kubicemu, jak rozhodnout. Ministr může rozklad zamítnout, původní rozhodnutí zrušit či změnit.

Lessyho stíhá inspekce ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Bývalý šéf policejního sboru prý předal loni 6. září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je dala jednomu z novinářů. Lessy skončil ve funkci po devatenácti měsících, v případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení.

Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce. Jeho žádost o dovolenou mu přitom podepsal ministr, který jej však téměř okamžitě po sdělení obvinění propustil ze služebního poměru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: jav, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…