Jednání mezi Činoherním divadlem a městem ztroskotala

28.02.2014 14:00

Jednání mezi Činoherním divadlem a vedením Ústí nad Labem ztroskotala. Divadelníci přitom měli sepsanou dohodu o financování scény, na jejímž vzniku se domluvili s radním Pavlem Dlouhým. Dohoda počítala s tím, že divadlo dostane v letošním roce dotaci. ČTK to řekl jeden z členů vyjednávacího týmu Jan Kvasnička.

Jednání mezi Činoherním divadlem a městem ztroskotala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát města Ústí nad Labem

Zástupci divadla vyjednávali celý týden s radním Pavlem Dlouhým (ČSSD) a zastupitelem Jakubem Zavoralem (TOP 09). Výsledkem byla podle Kvasničky dohoda financování divadla v letošním roce prostřednictvím dotace a záruka financování na další tři roky.

Podle vedení radnice šlo o neformální schůzky

„Považovali jsme to za oficiální jednání se zástupci vedení města a přistupovali jsme k tomu stejně," řekl ČTK Kvasnička. Dohoda počítala s tím, že divadlo dostane osmimilionovou dotaci na letošní rok, a po osmi milionech až do roku 2017. Dohodu měla na čtvrtečním zasedání projednat rada města, to se ale nestalo. „Na poslední chvíli nám bylo radním Dlouhým doporučeno, abychom na radu města nechodili, protože by to bylo kontraproduktivní," vysvětlil Kvasnička. Stanovisko Pavla Dlouhého ČTK zjišťuje.

Podle vedení radnice šlo o neformální schůzky. „Oficiálním prostorem k jednání se zástupci divadla měla být schůze rady města dne 27. února. Na poslední chvíli však divadlo svou účast na radě odvolalo," řekla ČTK mluvčí města Romana Macová.

Posledním, kdo může do financování divadla zasáhnout, je ústecké zastupitelstvo. V jeho kompetenci je rozdělování peněz na kulturu. Městští zastupitelé se sejdou 3. března. V oficiálním programu zastupitelstva financování Činoherního divadla není.

Ústeckému divadlu přichází už tři týdny podpora z celé republiky

Divadlo, známější pod názvem Činoherní studio, přerušilo kvůli nejasnostem ve financování provoz 31. ledna. Nepodalo žádost o městem vypsaný grant na činohru, což asi znamená po 42 letech existence konec souboru. Divadelníci nepodání žádosti zdůvodňují tím, že grant byl špatně vyhlášený. Rada města na konci ledna rozhodla o tom, že peníze na činohru rozdělí ve dvou grantech. Osmimilionový je určen pro studiovou formu činohry, další čtyři miliony na činohru v budově Severočeského divadla opery a baletu. Dosud město financovalo Činoherní divadlo dotací. Vloni od města dostala scéna na své fungování 9,5 milionu korun.

Ústeckému divadlu přichází už tři týdny podpora z celé republiky. Petici na jeho podporu zatím podepsalo víc než 17.000 lidí.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…