Jednání ministrů zahraničí ani tentokrát nerozhodlo o Asadovi

14.11.2015 19:51

Účastníci mezinárodní schůzky ve Vídni se shodli na tom, že cesta politického řešení v Sýrii musí vést k novým volbám. Ještě letos se proto mají sejít zástupci syrského režimu a opozice, kteří by se měli dohodnout na přechodné vládě, jež by měla vzniknout do půl roku. Do dalších osmnácti měsíců by se pak měly konat první volby, uvedl prý podle agentury DPA německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Americký ministr zahraničí John Kerry po jednání nicméně sdělil, že na osudu syrského prezidenta Bašára Asada se strany ani tentokrát neshodly.

Jednání ministrů zahraničí ani tentokrát nerozhodlo o Asadovi
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

Jak uvedl šéf německé diplomacie, měl by celý syrský proces řídit zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura. „Nikdo nemá iluze o tom, jak složitý tento úkol bude,“ uvedl podle Reuters.

Druhé kolo mezinárodních jednání o řešení konfliktu v Sýrii se konalo ve stínu útoků ve Francii. Ministři zahraničí a vrcholní představitelé asi dvacítky států se v tomto formátu sešli naposledy koncem října, ale tehdy k žádnému průlomu nedošlo, protože jedním z hlavních sporných bodů byl i tenkrát další osud syrského prezidenta Asada, na kterém se strany nicméně nedohodly ani dnes.

Jednání o Sýrii se dnes účastnili i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a francouzský ministr Laurent Fabius. Jeho obsah výrazně ovlivnily teroristické útoky v Paříži, při nichž v noci na dnešek zahynulo přes 120 lidí a ke kterým se přihlásili nechvalně známí radikálové z hnutí Islámský stát (IS), které hraje v syrském konfliktu velkou roli.

Fabius ještě před začátkem jednání řekl, že po posledních událostech je pro mezinárodní společenství nalezení východiska z konfliktu v Sýrii otázkou nutnosti. Podle něj je nezbytné lépe koordinovat aktivity v boji s terorismem a zvláště s IS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …