Jednání o South Streamu bude navzdory plánům Ruska pokračovat, tvrdí EK

02.12.2014 17:53

Evropská komise bude příští týden v úterý pokračovat v jednáních o plánovaném plynovodu South Stream, i když Rusko tvrdí, že projekt byl ukončen. Vyplývá to z dnešního sdělení komise. Rusko v pondělí oznámilo konec plánované výstavby plynovodu, který měl od příštího roku dopravovat ruský plyn do střední Evropy a vyhnout se území Ukrajiny. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes řekl, že oznámené ukončení projektu vítá.

Jednání o South Streamu bude navzdory plánům Ruska pokračovat, tvrdí EK
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

„Evropská komise již uspořádala několik schůzek, jejichž cílem bylo hledat takové řešení projektu, které by bylo plně v souladu s unijní legislativou," uvedl ve svém prohlášení místopředseda Evropské komise Slovák Maroš Šefčovič, který má na starosti problematiku energetiky. Další setkání, které je naplánováno na 9. prosince, se bude konat, uvedl zároveň Šefčovič, podle něhož je bezpečnost dodávek „v neustále se měnících podmínkách v energetice" nejvyšší prioritou.

South Stream měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což Evropa již opakovaně zažila před osmi a následně před pěti lety.

Rusko bez bulharského souhlasu South Stream postavit nemůže

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že Moskva není s to realizovat výstavbu plynovodu bez bulharského souhlasu. Podle šéfa ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexeje Millera je projekt za 40 miliard dolarů (téměř 885 miliard Kč) mrtev.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes konec záměru stavět plynovod South Stream uvítal, pro Českou republiku je to podle něj dobrá zpráva. Zaorálek připomněl, že Česko i Slovensko projekt nevítalo. „V našem zájmu to nebylo. Nám připadalo, že to je zbytečný projekt, nevedl k tomu, že bychom se dostali k novým zdrojům nerostných surovin," vysvětlil dnes novinářům v Bruselu.

South Stream by snížil význam ČR jako tranzitní země

Plánovaný plynovod byl nejen drahý, ale navíc hrozil snížit význam České republiky i Slovenska jako tranzitních zemí. „To je něco, co vám dodává strategického významu, je to určitá výhoda," připomněl.

Snaha zlehčit údajné ukončení projektu dnes podle agentury Reuters přišla z Rakouska. Podle tamního ministra hospodářství Reinholda Mitterlehnera zastavení projektu údajně dodávky plynu nezasahuje. Šlo totiž o budoucí projekt, jehož dopad by se projevil až za několik let. Vídeň se podle ministra nyní domnívá, že projekt je ukončen. Potřebuje ale podrobnější informace a oficiální potvrzení, prohlásil ministr, podle nějž vláda informace o údajném konci projektu zatím získávala jen z médií.

Ukončení projektu se pokusil šéf OMV zlehčit

Dopad rozhodnutí Moskvy projekt ukončit se dnes pokusil zlehčit i výkonný ředitel rakouské OMV. Tato energetická skupina se letos s Gazpromem dohodla na prodloužení potrubního vedení do Rakouska. Podle šéfa OMV Gerharda Roisse však mají pro společnost větší význam investice v Černém moři.

Prodloužení South Streamu do Rakouska by koncern OMV během tří let stálo kolem 100 milionů eur (téměř 2,8 miliardy Kč). Do průzkumu rumunského projektu v Černém moři se naproti tomu chystá s partnerským koncernem Exxon Mobil investovat miliardu eur. V projektu South Stream ale prý Roiss ještě vidí naději. „Neříkám, že je to u konce," řekl dnes Roiss podle agentury APA novinářům v Bukurešti.

Rozhodnutí Ruska maďarský podnik nezasáhne

Rozhodnutí Ruska nezasáhne dlouhodobou strategii maďarského státního podniku MVM, který je partnerem ve společném projektu Gazpromu na vybudování maďarské větve potrubí, řekl dnes podle agentury MTI šéf odboru strategie MVM György Harmati.

Za špatnou zprávu však oznámení Ruska označil srbský premiér Aleksandar Vučić. Jeho země do projektu investovala po „sedm let, nyní ale musí platit cenu za střet mezi velkými mocnostmi", řekl podle agentury ANSA premiér. O věci prý hodlá hovořit s prezidentem Putinem a dalšími ruskými činiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…