Jednání o příměří na Ukrajině zkrachovala a znovu teče krev. Máme čerstvé zprávy přímo z bojiště

01.02.2015 8:49

Včera se v Minsku konalo další setkání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, na kterém se sešli zástupci Kyjeva, OBSE, Běloruska, Ruska a vůdci Luhanské a Doněcké lidové republiky. Jednání však žádné hmatatelné výsledky nepřineslo. Na východní Ukrajině dále graduje situace a jsou hlášeny desítky mrtvých vojáků i civilistů.

Jednání o příměří na Ukrajině zkrachovala a znovu teče krev. Máme čerstvé zprávy přímo z bojiště
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem Luhanska je nespočet podobných vraků

Jednání se konalo na půdě běloruského ministerstva zahraničí a dle zpráv tiskových agentur trvalo přes čtyři hodiny. Bývalý ukrajinský prezident země, velvyslanec Ruska na Ukrajině, běloruský ministr zahraničí a Denis Pušilin a Vladislav Dejnego za separatisty se však na ukončení současných bojových aktivit nedohodli. Agentura Reuters uvádí, že jednání zkrachovala, a cituje v této souvislosti Kučmu, podle kterého si "zástupci separatistických republik kladli nesmyslná ultimáta a odmítli diskutovat o plánu na okamžité příměří“. Telefonicky společně dle informací Reuters včera jednali o krizi na Ukrajině i německá kancléřka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a francouzský prezident Francois Hollande. 

Na ukrajinských bojištích mezitím dále zuří válečný konflikt, při kterém umírají lidé na obou stranách barikády. Ukrajinská tisková agentura Ukrinform přináší informace o ostřelování Debalceva, kde se nachází důležitý železniční uzel a Kyjev i separatisté toto město považují ze strategického hlediska za klíčové. Místní policejní ředitel Vjačeslav Abroskin podle Ukrinformu na svém facebookovém profilu napsal, že ostřelování města separatisty přineslo dvanát obětí. "Jsem právě v Debalcevu. Teroristé se nezastaví před ničím. Bombardují obytné čtvrti města, při kterých do této chvíli zemřelo 12 lidí," cituje Ukrinform včerejší Abroskinovo vyjádření.

V Donbasu však samozřejmě umírali vedle civilistů i vojáci. Mluvčí protiteroristických operací (ATO) Andrij Lysenko včera na setkání s novináři v Kyjevě uvedl, že za posledních 24 hodin zemřelo 15 vojáků a dalších 33 bylo zraněno. Značné znepokojení nad napjatou situaci vyjádřilo i OBSE. Úřadující předseda této organizace a srbský ministr zahraničních věcí Ivica Dačić vyzval obě strany konfliktu na východě Ukrajiny, aby okamžitě ukončily násilí a respektovaly mírové dohody podepsané loni v září v Minsku. "Za posledních několik málo hodin se situace skutečně dramaticky vyostřila. Konflikt nelze v žádném případě vyřešit násilím, ale pouze prostřednictvím diaologu," nabádal Dačič.

Americká televize NBC se věnovala bojům o Debalcevo a konstatuje, že proruští rebelové po úspěšné ofenzivě v předchozích dnech utrpěli značné ztráty. Vychází přitom z informací, které jí sdělil bojovník na straně separatistů Artur. Mladý bojovník byl zraněn do ramene a nachází se v nemocniční péči v Krásném Luči, které leží několik kilometrů od Debalceva. "Pamatuji si jen obrovský výbuch, prach všude kolem a potom mě obklopila tma. Když se prach rozmělnil, tak jsem kolem sebe uviděl kusy masa a lidské orgány. Musím přiznat, že jsem demoralizován, protože jsem v posledních dnech viděl mnoho mrtvých," přiznává Artur, který si nepřál zveřejnit své příjmení.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Artur dále NBC řekl, že z jeho desetičlenné jednotky byli tři bojovníci zabiti a další čtyři zraněni. "Čelili jsme těžkému ostřelování ze strany kyjevské armády. Zraněných a zabitých bylo mnoho. Nevím, co s nimi nyní může být," cituje NBC Artura. Jak zjistili reportéři NBC, do nemocnice v Krásném Luči bylo za poslední týden přivezeno dalších 70 zraněných lidí bojujících na straně Doněcké a Luhanské republiky. "Lékaři tvrdí, že jde o značný nárůst v porovnání s předchozími týdny. Neuvedli ovšem, kolik separatistů bylo zabito," píše spolupracovnice NBC Kristina Jovanovská. Nárůst počtu mrtvých a raněných na straně proruských separatistů podle jejího zjištění potvrdili i další bojovníci, se kterými měla možnost v nemocnici hovořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…