Jednání se Zemanem bylo dynamické a vzrušené, prozradil Zaorálek v televizi

28.01.2014 22:45

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář opakovaně zdůraznil, že odpovědnost za budoucí vládu nese premiér, ale prezident Zeman si ministry v případě potřeby bude zvát na Hrad. Co to bude znamenat např. pro budoucího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka? Ten je připraven ve vládě tvrdě pracovat a s prezidentem hovořit např. o jmenování příštích velvyslanců.

Jednání se Zemanem bylo dynamické a vzrušené, prozradil Zaorálek v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

V úterních Událostech, komentářích České televize proti sobě zasedli pravděpodobný příští ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář. Najde vláda a Hrad společnou řeč v otázkách zahraniční politiky? A bude Zaorálek skutečně šéfem resortu při zítřejším jmenování vlády?

Za práci ministrů odpovídá premiér

„Proti předpokladům všech škarohlídů drží pan prezident slovo a zítra jmenuje vládu," poznamenal na úvod Zemanův kancléř. Schůzky s kandidáty na ministry byly prý k tomu, aby si Miloš Zeman udělal představu o jejich budoucím působení. Bez ohledu na to, kdo jak uspěl, bude vláda jmenována. Působení ministrů pak bude muset sledovat především jejich premiér. Prezident Zeman bude ve větší míře sledovat resort obrany a zahraničí, protože za ně na základě Ústavy může mít jistý podíl odpovědnosti. Ministry z těchto resortů si může zvát častěji na Hrad ke konzultacím. „Znovu ale říkám, primárně je to v dikci pana premiéra,“ podotkl kancléř.

Hrad a vláda mají mluvit jedním hlasem. Zaorálek to chce odpracovat

Na jeho slova reagoval právě kandidát na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rozhodně prý nebyl prezidentem z něčeho zkoušen, prezident se zajímal o to, co může od jednotlivých kandidátů čekat. „Měli bychom být schopni spolu spolupracovat. Naše jednání bylo velmi dynamické, někdy možná i vzrušené, především v bodech, kde se naše názory rozchází, ale musíme k sobě hledat cestu,“ podotkl Zaorálek.

Bavili se také o kritériích kandidátů na budoucí velvyslance. V některých pohledech se prý rozcházejí, ale debata bude pokračovat. V čem se jejich pohledy na diplomaty rozcházejí, už prozradit nechtěl. Patří to prý do debaty s prezidentem. Zároveň bude třeba, aby existovala dohoda vlády a Hradu na jednotném hlasu zahraniční politiky. Práci na tom, aby Hrad a vláda mluvily jednotně, prý zatím nikdo neodvedl. Budoucí ministr je k tomu připraven.

Před středečním jmenováním vlády cítí prý Zaorálek trochu trému, cítí to jako mimořádnou situaci, která pro něj představuje něco nového, ale předpokládá, že tréma při samotném aktu zmizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …