Jednání vlády: Andrej Babiš se stihl naštvat hned mezi dveřmi

13.05.2015 14:04

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) stále trvá na tom, že by stát neměl České poště dávat žádné peníze. Uvedl to dnes v poledne ve vysílání České televize. Jako důvod uvedl, že Česká pošta "nehospodaří hospodárně".

Jednání vlády: Andrej Babiš se stihl naštvat hned mezi dveřmi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Podle Babiše by pošta měla začít od platu svého generálního ředitele. Jeho plat prý činí tři sta tisíc. Když se k tomu připočte bonus ve výši 100 %, celkový měsíční plat šéfa pošty je prý 600 tisíc. „Už to mi připadá nehorázný,“ podotkl Babiš.

Pokud to pan ministr neumí řídit, tak ať mi to dá. Já to nějak odřídím

Vyjádřil pochybnosti nad marketingem pošty i nad zakázkami na oblečení pro zaměstnance. „Pokud to pan ministr neumí řídit, tak ať mi to dá, já to nějak odřídím,“ uvedl na adresu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), do jehož kompetence Česká pošta spadá. „Všechny pošty v okolních státech fungují dobře. Jsou na burze, jsou výdělečné. Tak nechápu, proč by Česká pošta nemohla fungovat dobře,“ argumentoval Babiš, když ho ČT odchytla před vchodem do Úřadu vlády.

Uvedl také, že dnes ráno psal Chovancovi dopis, jehož kopii poslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). V něm prý vysvětluje důvody svého postoje k financování České pošty.

Není normální, když má pošta dvě miliardy na účtě a 230 milionů zisku

Odmítl nátlakové akce poštovních odborů. „To je klasický scénář, který mají nacvičený ministři zdravotnictví a...“ uvedl Babiš a než stačil doříct větu, reportér se jej zeptal, zda tedy lze dnes vůbec čekat nějaký pokrok ve věci České pošty. Konstatoval, že si musí s Chovancem sednout za jednací stůl. „Není normální, když má pošta 2,3 miliardy na účtě a má 230 milionů zisku, aby stát tam dával peníze. Je potřeba, aby Česká pošta ukázala, jak bude hospodařit. Pokud vím, tak zatím odmítají zveřejňovat smlouvy,“ řekl Babiš.

Jeho názor pak ve vysílání odmítl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Jestliže chceme udržet rozsah pobočkové sítě České pošty na venkově v takovém rozsahu, v jakém je v tom materiálu plánováno, to znamená okolo tří tisíc poboček, tak stát tu službu musí nějakým způsobem zafinancovat,“ argumentoval Jurečka.

Ohledně Babišových obav z toho, že by Česká pošta byla přefinancovaná, tak prý není nic jednoduššího, než rozhodnutím vlády a podpisem ministra vnitra přebytečné peníze okamžitě v řádu týdnů převést zpátky do státního rozpočtu. „Tak, jak to umíme například v Lesích ČR,“ podotkl ministr zemědělství.

Pokud má Babiš výhrady, tak co dělá jeho zástupce v dozorčí radě České pošty?

Na námitku reportéra, že Babiš mluvil o některých podivných zakázkách a že mluvil o marketingových aktivitách, na které se zbytečně vyhazují peníze. „Vy budete chtít slyšet informace o téhle věci? Nebo věříte, že se tam děje vše, jak má?“ zajímalo redaktora veřejnoprávní televize. Jurečka reagoval s tím, že stejně jako lidovci tak i hnutí ANO má svého zástupce v dozorčí radě České pošty. „Pokud má Andrej Babiš výhrady, tak se musí ptát, co jeho zástupce v dozorčí radě pošty dělá a jakým způsobem si zjišťuje informace,“ podotkl Jurečka.

Podle jeho informací klesly náklady České pošty na marketing oproti předchozím letům o dvě třetiny. „A generální ředitel pošty prezentoval výrazné úspory, pokud jde o provozní výdaje v rámci České pošty. Pokud má ministr financí výhrady, má je uplatňovat prostřednictvím zástupce, kterého má v dozorčí radě,“ dodal Jurečka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…