Jednička zelených na Liberecku chce zatočit s exekutory. Tady jsou její slova

06.09.2017 20:15

REPORTÁŽ Zelený karavan se ve středu poprvé utábořil na centrálním libereckém Benešově náměstí. Z obrazovky v šotu povídal předseda Zelených Matěj Stropnický o tom, jak Andrej Babiš sice vyprávěl, že šel do politiky ji vyčistit, ale teď se ukazuje, že není tak čistý, jak o sobě tvrdil. Přítomní Zelení rozdávali balonky a letáky a lákali lidi podepisovat petici k lepší ochraně lesa. Advokátka Věra Nováková vysvětlila ParlamentnímListům.cz, proč by lidé měli volit stranu, za kterou kandiduje do parlamentních voleb jako jednička.

Jednička zelených na Liberecku chce zatočit s exekutory. Tady jsou její slova
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Součást kampaně Strany zelených - zelený karavan.

Chceme zemi, kde se žije dobře. Kde lidé jedí zdravé potraviny a dýchají čistý vzduch a papírování prakticky neznají. Veřejná doprava je čistá a rychlá, individuální zas ohleduplná. Investuje se do vzdělání a inovací. Lidé mají kde bydlet a je bezpečno. S takovouto vizí do budoucna jdou dle svého volebního letáku Zelení do letošních parlamentních voleb. Ve středu v 10 hodin rozložili svůj zelený karavan na náměstí před libereckou radnicí. 

Proč vlastně Zelené volit? "Máme komplexní program pro všechny skupiny obyvatel a všechny oblasti života. Uvažujeme odpovědně, v souvislostech a v delším horizontu, než je jedno volební období. Stavíme na důležitých ekologických tématech, ale chceme zároveň i moderní stát a záleží nám na jistotách a bezpečí. Na tohle téma máme spoustu bodů. Například zavedení jistoty univerzálního starobního důchodu, dostupné bydlení, včetně sociálního pro nejchudší lidi. Zvýšení platů ve školství, zdravotním sestrám, nebo sociálním pracovníkům. Chceme zajistit důstojný život všem. Máme tam i témata čistou přírodu a moderní stát," vysvětlila ParlamentnímListům.cz jednička Strany zelených v Libereckém kraji do parlamentních voleb Věra Nováková, která byla státní zástupkyní, nyní pracuje jako advokátka. O motivacích ke vstupu do politiky se svěřila Právu. "Motivací je mé vnitřní nastavení, má vlastní potřeba dělat svět lepším k žití. Ze všeho nejvíc mě štvou nespravedlnosti a mám bytostnou potřebu je napravovat."

Exekuce ničí lidské životy

Velkým tématem Novákové jsou exekuce. "Je to problém, který zatěžuje celou společnost.. Exekuce dnes jsou byznys, který ničí lidské životy. Týká se to 834 tisíc lidí, což je 12 procent obyvatelstva staršího 15 let. Zatěžuje to ve finále celou společnost. Tito lidé mají často zdravotní problémy, nemůžou normálně pracovat, a přecházejí do šedé ekonomiky. Protože veškerý příjem by jim pohltila exekuce. Jsou tak i závislí na sociálních dávkách, což zatěžuje stát. Je to problém, který Zelení vnímají jako problém celé společnosti. Zájem o navrácení těchto lidí do života je celospolečenský," objasnila ParlamentnímListům.cz.
 
Zelení chtějí zastavit současnou praxi exekucí a omezit výši smluvních úroků z prodlení a odměny exekutorům. Zároveň navrhují sjednotit mnohdy roztříštěná exekuční řízení proti jednotlivým dlužníkům vždy pod jednoho exekutora a omezit je teritoriální příslušností. "Lidé často udělají banální chybu, nebo se jim stane nějaká nemilá životní situace, která je přivede do neřešitelných situací. Je potřeba, aby měli možnost oddlužení, aby se z toho dostali. A byli zase prospěšní společnosti. Nehledě na to, že tím trpí celá rodina," konstatovala s tím, že v dnešní podobě je to nastavené tak, že z toho nejvíc těží někteří advokáti, exekutoři či lichváři, nikoliv věřitelé. 
 

Jednička Strany zelených v Libereckém kraji Věra Nováková. (FOTO: Oldřích Szaban)
 
Během povídání se Novákové podařilo nafouknout první zelený balonek, z čehož měla velkou radost. Právě balonky měly u rodičů a dětí největších úspěch. Kromě Věry Novákové je rozdávali a nafukovali i dvojka kandidátky - liberecký krajský i městský zastupitel - Jaromír Baxa, či v obou zastupitelstvech též sedící - jinak však velice neposedná sportovkyně (dvojnásobná mistryně světa ve Spartan Race) Zuzana Kocumová, která je pětkou.
 

Jaromír Baxa. (FOTO: O. Szaban)
 

Věra Nováková se Zuzanou Kocumovou. (FOTO: O. Szaban)
 
A také číslo sedm, náměstek libereckého primátora Ivan Langr. Lidé u stánku Zelených mohli podepsat petici k lepší údržbě lesa pod názvem Na sucho se musí od lesa. V Česku totiž mají lesy většinou nižší stupeň certifikace. A největší odběratel českého dřeva - společnost Ikea - požaduje, abychom do roku 2020 přešli na vyšší stupeň certifikace FSC. "Je důležitá z našeho pohledu tím, že kdo dodává toto dřevo a je nositelem tohoto certifikátu, hospodaří s lesy udržitelně. Vyhýbá se holosečím pod jeden hektar a obnova je prováděna způsobem smíšeného lesa. Což je důležité pro zadržování vody v místě, kde spadne. Dochází tak k obnově velmi často původnějších nemonokulturnějších skladeb lesů. Domníváme se, že není žádoucí stahovat tuto vodu do přehrad a řešit ji velkými betonovými díly, ale pokoušet se zadržet maximum vody v místě jejího dopadu," vysvětlil nedávno tento bod v Liberci předseda strany Matěj Stropnický. V této věci mají podle něj Zelení za spojence i Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářskou komoru České republiky a jednotlivé nábytkářské svazy, pro které je IKEA klíčový odběratel. 
 
Zelený karavan bude v Liberci ještě v pátek a sobotu v Benešově, respektive Soukenném náměstí. V neděli bude v Jablonci, kde se bude pod patronátem Strany zelených promítat dokument Selský rozum. Ten diváci uvidí i v úterý v Liberci a ve středu v České Lípě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…