Jedno jestli je strana levicová či pravicová, všechny vládnou stejně. Politolog Robejšek pak promluvil také o Ukrajině, kde už prý bude horko pořád

13.04.2015 22:14

Řecko se udrží v eurozóně, když splní zcela minimální předpoklady. Špičky EU jsou totiž odhodlané skoro za každou cenu udržet Řecko v eurozóně. V pondělním vydání diskusního pořadu Hyde Park, vysílaného na programu ČT24 to uvedl politolog Petr Robejšek, jinak známý kritik fungování Evropské unie.

Jedno jestli je strana levicová či pravicová, všechny vládnou stejně. Politolog Robejšek pak promluvil také o Ukrajině, kde už prý bude horko pořád
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

Podle něj má také řecká vláda zájem zůstat v eurozóně, a tak se bude snažit vyjít vstříc věřitelům.

Kdyby měl řecké vládě nabídnout reformu, tak by jí nabídl výstup z eurozóny. „Přejděte na alternativní euro, nechte si to zaplatit slušně odpuštěním části dluhů,“ popsal, co by vládě v Athénách poradil, kdyby mohl. Podle jeho názoru jednou dojde voličům na severu trpělivost a Řecko eurozónu skutečně opustí. Robejšek to nazval slovní přesmyčkou "grexitus".

„Ke grexitu dojde, dřív nebo později. Nebo ke změně eurozóny, která se bude grexitu rovnat,“ konstatoval.

Uvedl také, že peníze, které v Řecku nahradí společnou evropskou měnu, už někde musí být vytištěny, protože „Řecko je na hraně“.

USA se snaží rušit kompatibilitu zájmů Ruska a Německa. A bohužel do toho patří i Ukrajina

Řeč přišla i na krizi na Ukrajině. To, že v této zemi má své zájmy Rusko, se všeobecně ví. Ovšem o zájmech USA se moc neví. V této souvislosti Robejšek podotkl, že existuje cosi jako přirozená kompatibilita zájmů Německa a Ruska. Když ohledně toho moderátorka Barbora Kroužková připomněla ostrá vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové na adresu Ruska, Robejšek uvedl, že ostrá nebo měkká vyjádření politiků nehrají žádnou roli. „Politickou konverzaci je třeba brát s velkou rezervou. Nemůžete projevit to, co si opravdu myslíte, protože pak máte problém s uskutečněním toho, co chcete,“ řekl a vysvětlil, jak to s kompatibilitou zájmů Ruska a Německa myslel. Podle něj je Rusko pro Německo velkým zdrojem surovin a zároveň je to obrovský trh. „Německo potřebuje suroviny. USA se tuto kompatibilitu snaží rušit a bohužel do toho patří i Ukrajina,“ poznamenal Robejšek.

Na otázku diváka, jak dlouho potrvá krize na Ukrajině, uvedl, že v tomto případě jde o podobnou situaci, v jaké se nachází konflikt Palestiny a Izraele. „Kvůli své geografické poloze je věčným jablkem sváru. Někdy to bude i po léta zdánlivě klidné, pak se zase objeví konfliktní konstelace. Je to jedno z centrálních ohnisek konfliktů současnosti a budoucnosti a tak to i zůstane,“ přiznal politolog svou skepsi ohledně Ukrajiny.

Nebylo by správné, kdyby Zeman stál na tribuně vedle severokorejského diktátora

Krátce se zmínil i o tom, že český prezident zrušil svou účast na vojenské přehlídce v Moskvě, která se má konat u příležitosti výročí konce druhé světové války. Podle Robejška zvolil Miloš Zeman v tomto případě správné řešení. „Stát na tribuně spolu se severokorejským prezidentem by nebylo správné,“ podotkl k tomu.

Politiky nutí ke špatným řešením závislost na mediálně akademické elitě, která nenese žádnou odpovědnost

Reagoval i na otázku, proč klasické politické strany odrazují svou politikou velkou část voličů. „Politické strany, ať levicové či pravicové, vládnou víceméně úplně stejně,“ řekl s tím, že jejich cílem je „svázat společnost do korzetu dikcí a direktivního řízení“.

Poté vysvětlil, že z jemu nepochopitelného důvodu se politici dostávají do závislosti na „mediálně akademické elitě“. Ta jen formuluje požadavky, nikdy ale za ně nenese odpovědnost. Požaduje toleranci úplně ke všemu bez ohledu na dopady. „Když to politici neudělají, vrhne se na ně smršť mediální kritiky,“ konstatoval s tím, že hlas médií není hlasem lidu. „Toto nedorozumění mezi politiky a mediální strukturou nutí politiky ke špatným řešením,“ myslí si.

Potřebujeme vzdělané odborníky, kteří jsou schopni se asimilovat

Na otázku jiného diváka, a sice jak by měla EU řešit otázky migrace, uvedl, že jen malá menšina těch, co do Evropy přijdou, je schopna kompenzovat naše problémy. „Potřebujeme vzdělané odborníky, a aby se byli schopni asimilovat. Aby si nepřinesli stoprocentní nárok na své kulturní zázemí,“ vysvětlil, jak by měla vypadat evropská imigrační politika.

Za vzor dal to, jak se v Německu podařilo začlenit imigranty z Turecka. „Velká část tureckého obyvatelstva myslí a chová se německy, je asimilovaná,“ podotkl s tím, že v Kanadě rovněž vybírají „kompetentní migranty“ a pomáhají jim při integraci, přičemž nepřijímají automaticky každého.

 

 


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…