Jedno procento lidí tvrdí, že finanční situace jejich domácnosti se výrazně zlepšila

15.04.2014 14:17

Jen zhruba desetina obyvatel naší země zažila v posledním roce zlepšení ekonomické situace. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM. Příliš dobře lidé nevnímají ani ekonomickou situaci České republiky. Téměř polovina občanů (46 %) se domnívá, že česká ekonomika je ve stejné situaci jako před rokem, dvě pětiny lidí (42 %) si myslí, že se stav české ekonomiky zhoršil. Do budoucna se Češi nicméně dívají o něco optimističtěji, než tomu bylo ještě před rokem.

Jedno procento lidí tvrdí, že finanční situace jejich domácnosti se výrazně zlepšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Výzkum agentury STEM proběhl na reprezentativním vzorku 1070 respondentů starších 18 let ve dnech 11. - 20. března.

„V odpovědích na otázku zjišťující hodnocení ekonomického vývoje v České republice za posledních dvanáct měsíců je poměrně vyrovnaný podíl těch, kteří se domnívají, že ekonomická situace zůstala stejná (46 %), s podílem těch, kteří si myslí, že se situace zhoršila (42 %),“ uvádějí autoři průzkumu.

Finanční situaci vlastní domácnosti hodnotí lidé mírně pozitivněji. Více než polovina dotázaných uvedla odpověď „zůstala stejná“ (53 %), třetina zvolila odpověď „trochu se zhoršila“ nebo  „velmi se zhoršila“ (36 %). „Zhruba desetina dotázaných se domnívá, že se celková ekonomická situace i finanční postavení jejich domácnosti zlepšily,“ uvedli autoři průzkumu. Jedno procento respondentů si dokonce myslí, že finanční situace jejich domácnosti se "velmi zlepšila".

Celý průzkum ZDE

Optimistů je oproti loňsku o něco víc

Přesto se v náladách lidí dá vypozorovat určitá změna. „Oproti výzkumu před rokem se podíl názorů, že celková ekonomická situace zůstala stejná, zvedl o 20 %, a podíl názorů, že se zlepšila, o 8 %. Naopak podíl názorů, že se česká ekonomika zhoršila, se snížil o 28 %,“ píší autoři průzkumu.

Podobně to vypadá i při zpětném pohledu na finanční situaci domácností respondentů. „Podíl názorů, že se finanční situace domácnosti zhoršila, se snížil o 14 %. Podíl těch, kteří považují finanční situaci domácnosti za stejnou jako před rokem, se zvýšil o 11 %.“

Optimističtěji se dívají jak  na minulost a budoucnost české ekonomiky, tak i na finanční situaci vlastní domácnosti lidé s vyšším vzděláním a materiálně lépe situované osoby.  „V uvedených skupinách je rovněž výraznější změna k optimističtějším hodnocením ekonomických otázek. Například  mezi lidmi s vysokoškolským diplomem klesl od roku 2013 podíl odpovědí, že se česká ekonomika zhoršila, o 40 %, zatímco mezi lidmi se základním vzděláním šlo o pokles o 18 %,“ uvedli autoři průzkumu z agentury STEM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…