Jednotky EU zkouší válčit v Německu. Přítomni jsou i Češi

18.04.2016 16:00

V Německu dnes začalo za účasti českých vojáků cvičení jednotek, které budou od července součástí pohotovostního bojového uskupení Evropské unie. Manévrů s názvem European Spirit se účastní i Češi, informovalo ČTK ministerstvo obrany.

Jednotky EU zkouší válčit v Německu. Přítomni jsou i Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Bojové uskupení EU (Battle Group EU) je vojenskou jednotkou, kterou má k dispozici vedení Evropské unie. Není tak součástí struktur NATO. Na vytvoření Battle Group se vždy dohodne několik evropských států. Jednotlivá uskupení se střídají po šesti měsících. EU je může v případě potřeby nasadit kdekoli do 6000 kilometrů od Bruselu. I když se tak dosud nestalo, někteří diplomaté uvažují o nasazení třeba v neklidných středoafrických oblastech.

Novému uskupení bude od července velet Německo, které do něj vyšle nejvíce vojáků. Celkem bude mít Battle Group 3400 vojáků ze šesti zemí. Česko poskytne 244 příslušníků své armády. Je mezi nimi i pěší rota 44. lehkého motorizovaného praporu, četa ochrany zbraní proti hromadnému ničení, jednotka komunikačních a informačních systémů nebo skupina Vojenské policie. Vojáci by měli být k nasazení připraveni v případě potřeby během pěti až deseti dnů, v závislosti na druhu jednotky. Vysláni by mohli být na 30 dnů s možným prodloužením na 120 dnů.

Protože je do Battle Group vysláno mnoho jednotek z různých zemí, před začátkem působení se pravidelně koná společné cvičení. Během 12 dnů se na něm vojáci zaměří na vzájemné sladění spolupráce jednotek. Na závěr se pak uskuteční prověrka připravenosti.

Česká armáda je součástí také společného bojového uskupení zemí visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které pro EU drží pohotovost do konce června. Pro tuto Battle Group vyčlenila téměř 730 vojáků. Jejich hlavní část tvoří logistici, připraveny k nasazení jsou i vrtulníková jednotka, ženijní rota nebo jednotka elektronického boje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…