Jednou jste manželé, tak platíte dluhy i za druhého, zaznělo v ČT

13.11.2012 21:26

Novela exekučního řádu od začátku příštího roku změní řadu věcí. Nejvýznamnější změnu představuje zřejmě fakt, že exekutoři budou moci sáhnout nejen na majetek a výplatu dlužníka, ale také jeho manžela, případně manželky. Nejen o této změně v úterním Hyde Parku České televize diskutovali šéf Exekutorské komory Jiří Prošek a Ondřej Načeradský, právník a vedoucí Občanské poradny o.s. Společnou cestou.

Jednou jste manželé, tak platíte dluhy i za druhého, zaznělo v ČT
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Exekutorské komory Jiří Prošek a právník Ondřej Načeradský v pořadu ČT Hyde park

Prošek jednoznačně tuto změnu ocenil, zatímco Načeradský v tom vidí problém. Prošek však poukázal na fakt, že v domácnosti jsou finance brány jako společné, a pokud se třeba manželé rozvádějí, jejich majetek se dělí, bez ohledu na to, na čím účtu leží peníze. A podle Proška není důvod k tomu, aby to u exekucí bylo jinak.

Bude záležet na dobré vůli soudů

Načeradský k tomu ale dodává, že manželka, která si odkloní peníze jinam, tak se na ně manžel nedostane, zatímco exekutor ano. "Mně přijde zvláštní příklad, kdy se jako manžel nedostanu k penězům manželky, zatímco soud a exekutoři ano," prohlásil právník, který tuto problematiku rozšiřuje také o dlouhou bitvu dvou rozvádějících se manželů o nezletilé děti. Pokud se budou tito lidé rozvádět a soud bude trvat dlouho, pak podle Načeradského není důvod k tomu, aby sahal na majetek osoby, která nic nedluží.

"V takovém případě má tento manžel či manželka podat návrh na zastavení exekuce a na jeho majetek se pak nemusí sahat. Prošek však později připustil, že toto ustavení konkrétně v zákoně ustaveno není a záleží na soudcích, kteří mohou tento postup odvodit z obecných ustanovení. Např. s poukazem na to, že brát peníze nedlužícímu manželovi je v rozporu s dobrými mravy.

Manželství s sebou nese řadu povinností

Do pořadu také volala divačka, která uvedla, že její manžel dříve podnikal a nedařilo se mu, takže jeho zaměstnanci na něm vymáhají své ušlé mzdy. Následně se velmi podivovala nad tím, že od nového roku budou moct exekutoři sáhnout i na její účet.

"Tento fakt vyplývá z povahy manželství. Je to zkrátka společný svazek, v němž ručí jeden za druhého," uvedl Prošek s tím, že již dnes platí to, že manžel se musí starat o manželku nebo obráceně, pokud není schopna postarat se o sebe sama. Je třeba také upozornit na to, že manžela či manželku neochrání ani předmanželská smlouva.

Na plat manžela si budou moct sáhnout exekutoři i v případě, že manželka uzavře půjčku s nebankovním poskytovatelem s vysokým úrokem, a učiní tak bez vědomí manžela. Existuje tu však výjimka. Pokud by tato půjčka přesáhla míru běžných finančních závazků osoby s ohledem na jeho finanční zázemí, pak nebude možné na plat manžela sáhnout.

V pořadu přišla řeč na odměny exekutorů, které mají za následek, že se z dluhu v řádu korun stane povinnost zaplatit v exekuci částku v řádu tisíců. Oba hosté se shodli na tom, že se odměny exekutorů snížili a to již v březnu letošního roku, takže není pravdou, že by se z malého dluhu mohla stát částka v řádu sta tisíc, jak někdy naznačují média.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…