Jednou nám dají za ucho čip a zakážou vypít více než tři piva. Senátor a známý podnikatel představil v Pressklubu chmurnou vizi

03.05.2015 18:07

Jednou přijde den, kdy nám nějaký politik slíbí, že se o nás postará, a zakáže nám vypít více než tři piva po sobě, protože to škodí zdraví lidí. Dostanete na ucho čip a ten se postará o to, že už nikdy nepřekonáte tři piva. Tato varovná slova pronesl senátor Ivo Valenta, jenž patří mezi kritiky všemožných regulací. U loterií má prý jistý smysl, ale s mírou. Nakonec pochválil prezidenta Zemana.

Jednou nám dají za ucho čip a zakážou vypít více než tři piva. Senátor a známý podnikatel představil v Pressklubu chmurnou vizi
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Senátor Ivo Valenta zavítal do nedělního Press klubu Luboše Xavera Veselého. Na cestě do Senátu prý od horní komory čekal něco jiného, než tam nakonec opravdu vidí. Mimo toho, že je senátorem, také vlastní společnost Synot a spoluvlastní ParlamentníListy.cz. Rozhodně se mu prý nelíbí, že politici tlačí legální loterie do kouta. Má za to, že v tom může hrát určitou roli silná lobby on-line sázení.

„Ministerstvo financí se vydalo špatnou cestou, když začalo tvořit velký loterijní zákon bez širší konzultace s loterijním průmyslem a vznikl paskvil,“ uvedl host s tím, že teď se chystá nějaká další daňová regulace. To vše vede k tomu, že legální podnikání nahradily černé herny. „Na to doplatili firma, stát, město i hráči samotní, kteří jsou v těch prostředí kriminalizováni,“ pokračoval.

Regulace loterií ano, ale...

To prý neznamená, že by byl proti regulaci, jen by ocenil, kdyby v celé republice platila jednotná pravidla, která by zároveň zohledňovala národní zájmy. Pokud jde o závislosti, první krok by prý mohli udělat sami hráči. „Jestliže mají pocit, že potřebují limit, tak ať si např. na svém tabletu stanoví limit tisíc korun týdně,“ radí Valenta. Hlavní je, aby se nerozmáhal nelegální hazard. Pokud už se jednou rozroste, bude velmi těžké ho vymýtit a donutit jeho majitele při případné změně, aby šedou zónu opustili. Vydělali by na tom např. provozovatelé on-line hazardu. „Já mám podezření, že tu existuje on-line lobby, která na to tlačí,“ vyjádřil názor senátor.

Uznává také, že si obce mohou rozhodnout, zda na svém území hazard vůbec chtějí, a pokud ano, tak za jasných pravidel. „Ale dneska je ta praxe taková, že se starosta ráno probudí a řekne si: Tady byl v noci hluk, tak to zakážu. A to je špatně,“ konstatuje Valenta. Hraní je podle jeho názoru pro 95 procent lidí zábavou, ale asi pět procent tento typ zábavy nezvládá.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE

V obecné rovině je prý jasně proti regulování všeho možného – kouření v restauracích a dalších věcech. Konkrétně tento zákaz může vést k tomu, že hospody se zavřou a lidé se budou bavit doma v garáži. „Bude to jako za totáče, kdy jsme si vytvářeli soukromé kluby,“ pronesl.

Ve druhé polovině pořadu zkritizoval ministra financí Andreje Babiše za snahu zavést elektronickou evidenci tržeb. I v Chorvatsku vedlo zavedení EET k zavření až tisíců podniků, takže stát v součtu přijde o daně, které chce vybrat.

„Nebo čekám, že někdo přijde a řekne, že je zdravé vypít čtyři piva. Dostanete na ucho čip, dáte si tři piva, ale čtvrté už vám čip nedovolí,“ varoval.

Do Moskvy by měli jet všichni

Na závěr senátor Valenta pochválil prezidenta Zemana za to, že míří do Moskvy poklonit se padlým obětem druhé světové války. „Já myslím, že by tam měli jet všichni politici, protože jsme byli osvobozeni,“ konstatoval senátor s tím, že toto je třeba uznat, byť nemá rád povinné mávání osvoboditelům, jaké zažil za minulého režimu. To prý raději dá ženě pusu pod rozkvetlým stromem, a tím naplní jinou májovou tradici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…