Jednou v Němcích bouchnou saze. Naše krajanka vypráví o uprchlících, Obamovi i Rusku

26.04.2016 4:47

ParlamentníListy.cz si povídaly s českou podnikatelkou Bohumilou Kamenzovou žijící u našich hranic v německém Altenbergu, která pravidelně každé pondělí řeční na shromážděních Pegidy v Drážďanech a má značný ohlas u posluchačů. Mnozí migranti podle ní zažijí trpké rozčarování: „Mají informace, že dostanou v Německu barák, auto, peníze. Nepočítají vůbec s tím, že budou muset pracovat. Takoví jednodušší lidé do Německa táhli s představou, že tu lítají zlatí holubi do huby a bez práce. Až pochopí, jak to je, bude to pro ně šílené probuzení,“ konstatovala. Ostře kritizuje i kancléřku Merkelovou. „Plazí se před tureckým prezidentem a Evropu mu dala všanc. Opravdu nevím, co si od Turecka slibuje. Budou nás vydírat a tahat z Evropské unie prachy,“ uvedla.

Jednou v Němcích bouchnou saze. Naše krajanka vypráví o uprchlících, Obamovi i Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Anketa

Vadilo by vám, kdyby o vás někdo řekl, že jste ,,extremista"?

6%
94%
hlasovalo: 6632 lidí
 
ParlamentníListy.cz se na úvod Bohumily Kamenzové zeptaly, jak vnímá návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána, který symbolizuje jiný přístup k migrační krizi než současná německá kancléřka Angela Merkelová, u bývalého dlouholetého spolkového kancléře Helmutha Kohla. „Dá se to brát jako určité gesto nesouhlasu s její migrační politikou,“ myslí si a upozorňuje, že Kohl Merkelovou politicky vychoval. „On ji vyzvedl do politické roviny, kdy tu východní holčičku všemu naučil a uvedl do politických kruhů. Možná si dnes říká, že to měl udělat jinak, když vidí, kam se to ubírá. Svého času to byl razantní politik, ale u Merkelové selhal,“ směje se Kamenzová. 
 
Některé migranty čeká rozčarování. Čekali, že dostanou dům, auto, peníze
 
Okomentovala i výrok bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa, že se Němci musejí naučit s muslimy žít, jinak hrozí střet civilizací. „Ale pokud s tím Němci něco neudělají, nezbyde jim nic jiného. Než naučit se s nimi žít. Každý normální Evropan totiž ví, že muslimové se nám určitě nepřizpůsobí. Nebo jen minimální procento. To prostě nejde. Ti mají svůj styl života, mají svoji víru a jedou podle mnoho staletí zajetých věcí. Budou mít své mešity a žít podle Koránu,“ domnívá se. Mnoho z těch, kteří nyní do Německa či Evropy přišli, zažijí podle ní rozčarování, protože mají naprosto nereálné představy. „Mají informace, že dostanou v Německu barák, auto, peníze. Nepočítají vůbec s tím, že budou muset pracovat. Takoví jednodušší lidé do Německa táhli s představou, že tu létají zlatí holubi do huby a bez práce. Až pochopí, jak to je, bude to pro ně šílené probuzení,“ konstatovala.
 
Merkelová je prodlouženou rukou Obamy. Takže pochválil vlastní ruku
 
Americký prezident Barack Obama při současné návštěvě Německa pochválil kancléřku Merkelovou za statečný a morální postoj a nazval ji strážkyní Evropy. Což českou podnikatelku příliš nepřekvapilo. „Merkelová je prodlouženou rukou Obamy, takže pochválil svoji ruku,“ směje se. „Skáče, jak Obama píská. Ve mně už žádné emoce nevzbuzuje. Už jsem překonala ten šok, co je schopná udělat. Nestojí mi za to, abych na ni myslela. Protože dala do rukou Turecka Evropu, vědomě dělá věci, u kterých jako inteligentní pragmatická žena musí vědět, co zapříčiňuje,“ řekla.
 
Když satirik nemůže dělat satiru, je to konec demokracie
 
Merkelová se podle ní plazí před tureckým prezidentem a Evropu mu dala všanc. A uvádí příklad německého satirika, který v televizi ZDF zarecitoval posměšnou básničku strefující se absurdním způsobem do prezidenta Erdogana. „Merkelová nejdříve tři dny mlčela. Poté ho v podstatě obětovala a řekla, že může být stíhán. Čímž podle mě proti sobě poštvala spoustu německých sluníčkářů, kteří byli pro azylanty. Ale doufali v demokracii, ve svobodu projevu a myšlení. Jestliže někdo řekne, že satirik nemůže dělat satiru a je jedno na koho, to je konec demokracie, diktát a bezostyšná cenzura. Myslím, že je to docela zásadní krok,“ zmínila. Erdogan podle ní ukázal, co je zač. „Je to primitiv, člověk myslící sám na sebe. Opravdu nevím, co si Merkelová od Turecka slibuje. Budou nás vydírat, tahat z Evropské unie prachy,“ uvedla.
 
Klidně jsou schopni vymyslet výjimečný stav, aby k volbám nedošlo
 
V Rakousku v prvním kole voleb vyhrál kandidát Svobodných Norbert Hofer s protimigrační rétorikou. Kamenzová podobný výsledek očekávala. „Několikrát jsem ho slyšela a bylo jasné, že lidé na něj budou slyšet,“ uvedla. Něco podobného se časem podle jejího názoru může stát i v Německu. „Osobně si myslím, že Merkelová a celá ta její politická garnitura vědí, že ve volbách mají podřezané větve. Obávám se, že jsou všeho schopní. Vědí, že to, co dělají, je špatně. Ale nemůžou ustoupit a přiznat chybu. Musejí to za každou cenu udržet. Takže jsou klidně schopni vymyslet nějaký výjimečný stav, aby k těm volbám nedošlo,“ objasnila.
 
Jednou v Němcích bouchnou saze
 
Rakušané sice podle ní teoreticky Merkelové migrační politiku podporovali, ale prakticky to bylo jinak. „Co jsem viděla v německých televizích, Rakušáci měli na velkých cedulích nápisy Deutschland se šipkou směřující do Německa. Aby migranti rychle opustili Rakousko. Měla jsem dojem, jako by říkali ano, chceme pomáhat, ale ne v Rakousku,“ vypozorovala. Příklad Rakouska by podle ní mohl rozvázat jazyky i Němcům. „Je to pro mě záhada, jak Němci nechají se sebou zacházet, manipulovat. Asi je opravdu hluboko v nich zakořeněné stigma ze druhé světové války. Ale jednou v nich bouchnou saze. Už jsem i slyšela, že se začne stávkovat,“ prozradila Bohumila Kamenzová.
 
Nesmí se říci nic nahlas. Co bylo před revolucí, je znovu tady
 
Jak vlastně dnes východní Němci vnímají roky po sjednocení Německa? „Jak kdo. Ale spousta z nich by dnes asi obětovala svobodu pohybu za sociální jistoty. Východní Němec je svým způsobem ublížený. Je tam rozdíl v důchodech i platech. Což vnímají negativně. Jak kdo mohl, odcházel na Západ. Teď už to ale polevuje, dokonce se objevují i návraty. Protože na Západě je strašná spousta běženců, v těch velkoměstech začíná být život ne zcela bezpečný. Mám českou známou, lékařku z Mnichova. Ta říkala, že co zažívají, to nejde vydržet. Vzdala se tam všeho, vrátila se do Česka a nechce o Německu ani slyšet,“ upozornila. „Východní Němci, kteří bojovali, aby byli svobodní, těžce nesou také to, že nesmějí říci nic nahlas. Co zažíval člověk před revolucí, je tady znovu. Když řeknete něco proti migrantům, jste fašista. Jde vám o místo, o sousedy, nemluví spolu lidé v rodinách. Můj manžel Němec je inteligentní, má to v hlavě srovnané. Jeho bratr je úplně jiný, pravý opak. V podstatě si myslím, že s námi souhlasí. Ale protože je úředník, vypouští o nás nepěkné věci. Takže jsem si řekla, že mu nepodám ruku. Takže to zasáhlo i naši rodinu,“ konstatuje.
 
Východní Němci nám drží palce, ať vydržíme ten tlak
 
Na Čechy se východní Němci nedívají skrz prsty. „Nezažila jsem to. Nesetkala jsem se se žádnou negativní reakcí. Všichni, které znám, nám drží palce. Říkají, vydržte ten tlak. Nakonec nám budou východní země ukazovat, jak se má ubírat politický směr dál. Zažívám samá pozitiva, co se týče vztahu k nám, ale i Polákům či Maďarům,“ upřesnila. Ve vztahu k mocnostem se nálady podle ní v poslední době mění. „Jsou protiamerické. Považují Ameriku třeba i nepřímo za spoluviníky toho, co se teď děje. Co se týče Ruska, vždycky jsem si myslela, že jsou hodně protiruští. Ale v důsledku migrační krize se tohle také mění. Aspoň tady v té části Německa, kde se pohybuji já,“ vysvětlila. Kritičtí jsou lidé v jejím okolí i k připravované obchodní smlouvě mezi USA a Evropskou unií TTIP. „Mně jako minipodnikatelky se to nedotkne, ale je to katastrofa,“ okomentovala ji.
 
Starosta dělal mrtvého brouka

Na závěr se vrátila k uprchlickému zařízení, které leží v budově bývalé celnice na německo-českých hranicích v německé části Cínovce, který je součástí Altenbergu. „Minulý týden se tam pomlátili, ve čtvrtek v noci tam byly sanitky a policajti,“ informovala. A vrátila se několik měsíců nazpět, kdy se o umístění migrantů v těchto místech rozhodovalo a Kamenzová poprvé vešla do povědomí jako účastnice protestů proti tomuto záměru. „Vždycky jsem si myslela, že když si třeba u sousedů postavíte plot, musí se k tomu soused vyjádřit. Byla jsem přesvědčená, že hraniční budova prostě neprojde. A že se ozve dubský starosta, protože český Cínovec spadá pod Dubí. Ale neozval se a dělal mrtvého brouka,“ podivila se. Oficiálně tam podle ní má být kolem sto dvaceti migrantů. „Kolik jich tam doopravdy je, se ale můžeme jen dohadovat, protože se tam normální smrtelník nedostane,“ vysvětlila. „Přestože mají zákaz do Čech, tak chodí přes hranici pěšky nakoupit si levně cigarety a chlast, i když by to správně jako muslimové neměli. Prachů mají jako šlupek,“ uzavřela Bohumila Kamenzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…