Jefim Fištejn: Piráti? Ti v minulosti končili na šibenici

25.10.2017 12:54

Komentátor Jefim Fištejn se v pořadu České televize vyjádřil k povolebnímu vyjednávání. Současnou situaci nazývá pátou republikou, kdy není jasné rozdělení mezi tradičními stranami a mezi stranami, o nichž toho mnoho nevíme. Sem řadí SPD a Piráty.

Jefim Fištejn: Piráti? Ti v minulosti končili na šibenici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

„Dobu Masaryka bereme jako první, druhá je obecně vžitý pojem, třetí byla po komunistickém převratu, čtvrtá po sametové revoluci,“ vysvětlil Fištejn. „Co na tom, že vidíme na obrazovkách sympatické lidi? Vždyť politické hřbitovy jsou plné sympatických lidí. Co já vím, zda toto nečeká naše Piráty? V minulosti mnozí piráti skončili na šibenici,“ řekl metaforou Fištejn.

„Podle náznaků, program jsem zevrubně nečetl, v Pirátské straně je mnoho lidí velice nesourodých názorů,“ podotkl Fištejn. On sám nevyloučil možné další koalice, než o kterých se mluví – například duhové koalice, nákup poslanců, či technické vlády v případě neúspěchu povolebního vyjednávání.

„Z dnešního jednání Pirátů jsme zjistili styčné body s ostatními stranami – například referendum nebo, co se týče souhlasu s ANO ohledně předsedy Sněmovny. Je možné vládnout ad hoc na základě podpory mnohých stran,“ dodal Fištejn.

„Může tu být i přechodná vláda, s horizontem vládnutí do příštích krajských vlád. A pak už by se to spojilo za účelem spojení peněz. Těch možností je skutečně celá řada. Volič karty nerozdal tak, aby vytvořil vládu. Volič jen vytvořil hromádku na stole, nyní je to již úkolem politiků,“ poznamenal Fištejn. Nesouhlasí ani s tím, aby nějaká pravicová strana vstoupila do koalice a dala tak oběť na oltář vlasti. „To by byl nerozum, například pro stranu ODS. Která se sotva dostala z potíží,“ zmínil.

„ODS je strana ve fázi určitého ideového přerodu. Ale i určitého pragmatického. Leccos přetrvává, co podědila po vládnutí svém. Václav Klaus mladší má podporu v minulosti ODS, je to poměrně silná skupina. Sebeodlišení je také očividné v silných tématech. Tam to nebezpečí štěpení existuje. A i přes bohulibá slova, já nikdy, tak se to bude štěpit,“ prognózuje Fištejn. „Člověk, který je v čele nějakého mocného křídla, tíhne k tomu udělat z křídla stranu, a pak ovládnout ten zbytek,“ dodal. Následně se pak vyjádřil k preferenčním hlasům, kde poznamenal, že při správných výpočtech nejvíce preferenčních hlasů získala Miroslava Němcová (ODS). Ta by podle něj byla i nejoptimálnější kandidátkou ODS na předsedkyni Poslanecké sněmovny.

Závěrem se Fištejn vyjádřil k prezidentu Zemanovi a jeho vstupu do situace. „Jako ve všem hledá ústavní či poloústavní způsob, jak naplnit svůj zájem. V tomto případě je zájem v tom, co nejvíce protáhnout situaci, v níž on hraje klíčovou roli,“ poznamenal Fištejn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…