Jefim Fištejn: USA Ukrajině nepomohou. Bojový duch zmizel. Rovnost pohlaví Rusko sotva zastraší

15.04.2021 14:12

Novinář Jefim Fištejn si myslí, že se blíží velká válka Ruska a Ukrajiny. Obě země prý mají důvod, proč vyeskalovat konflikt. S americkou pomocí však nelze počítat. „Vojenské ctnosti typu sebeobětavého vlastenectví, statečnosti, hrdinství dávno nepatří do souboru sdílených hodnot a jsou vnímány útrpně coby buržoazní přežitky. Bojového ducha americké armády nahradila starost o rovnoměrné zastoupení všech, kolik jen jich jest, lidských pohlaví. To ruského nepřítele sotva zastraší,“ myslí si Fištejn.

Jefim Fištejn: USA Ukrajině nepomohou. Bojový duch zmizel. Rovnost pohlaví Rusko sotva zastraší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Český publicista Jefim Fištejn se v posledním vydání časopisu Reflex zamýšlí nad možným vývojem rusko-ukrajinského konfliktu ve východních oblastech země v Doněcké a Luhanské oblasti. Jak na Ukrajině, tak i v Rusku by byl prý zájem o ráznou válku. Rusko zažívá již po deset let ekonomický úpadek a v posledních letech v zemi roste inflace. Reálné úspory obyvatel tedy klesají.

„Blíží se volby do Státní dumy, společnost se radikalizuje, jako neřešitelný se jeví problém zásobování Krymu sladkou vodou, Alexej Navalnyj trčí v Putinově hrdle jako kost, která se nedá spolknout ani vyplivnout. Dobrý Blitzkrieg by závažnost mnoha problémů zmenšil,“ myslí si Fištejn.

Ukrajina má dle autora taky řadu problémů. Země je rozdělena, nové administrativě se ji nedaří sjednotit a korupce je též silně přítomná, kromě toho si zemi měli rozdělit oligarchové. „Pozice kdysi nadějného prezidenta Zelenského je oslabena natolik, že v jeho znovuzvolení sotvakdo věří. Vzhledem k faktickému zrušení Budapešťského memoranda, které ‚zaručovalo‘ Ukrajině územní celistvost, tu byla silná páka opětovného jaderného vyzbrojení, leč tuto šanci Kyjev ani v nejmenším náznaku nevyužil. Válka by navíc posunula Ukrajinu na cestě k NATO.“

Dalším významným faktorem je prý to, že Rusko považuje Ukrajinu za „odtrženou součást svého astrálního národního tělesa, Ukrajince za zparchantělé Rusy a jejich jazyk za legrační dialekt ruštiny“. Ukrajina se ve svém národním svérázu snaží odlišit od ruské identity, avšak Putin prý často mluví o znovusjednocení národa. „Jinými slovy, Moskva nepotřebuje jenom Krym nebo Donbas (i když jimi nepohrdne), nýbrž celou Ukrajinu. Krym byl prvním a nemůže zůstat posledním krokem na této cestě,“ vysvětluje Fištejn.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

Nelze prý počítat s vojenskou pomocí ze strany NATO. Jednak po obvodu ruských hranic nemají USA žádné bojeschopné jednotky, kdy jedinou výjimkou je polská základna Fort Trump na východě země. Mimo realitu jsou údajně i výsadky na černomořských plážích Ukrajiny či výsadky v Pobaltí. Pak je tu prý problém ve změně vlastností armád západních států.

„Vojenské ctnosti typu sebeobětavého vlastenectví, statečnosti, hrdinství dávno nepatří do souboru sdílených hodnot a jsou vnímány útrpně coby buržoazní přežitky. Bojového ducha americké armády nahradila starost o rovnoměrné zastoupení všech, kolik jen jich jest, lidských pohlaví. Bojové útvary místo chlapáckých pochodů nacvičují rituální válečné tance a bojové pokřiky afrických kmenů. To ruského nepřítele sotva zastraší,“ vyčítá publicista.

Na závěr upozorňuje na problematiku ekonomických sankcí, které by se případně mohly zavést. Prý nelze vážně mluvit o hospodářském potrestání Ruska a zároveň plánovat výstavbu plynovodu Nord Stream 2 tak, jak to dělá Německo. Kromě toho všeho výše zmíněného se novopečené administrativě Joea Bidena povedlo svými kroky spojit Rusko s Čínou, místo toho, aby Amerika mezi tyto dvě mocnosti vrazila klín.

Nelze tedy prý jasně interpretovat, zda poslední kroky Ruska jsou pouhým strašením či se země opravdu připravuje k válce. „Putin má v záloze oba scénáře. Může to být jak psychologický nátlak v rámci propagandistické války, tak také první vlaštovka války opravdové, která propukne z jakékoli příhodné příčiny,“ uzavírá Fištejn se závěrečnou poznámkou, že existuje šance, jak se vyhnout válce, a to je obnovení ztraceného sebevědomí Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: tle

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…