Jefim Fištejn odhalil „velkou senzaci“. Takto Rusové zmanipulují americké volby

15.09.2016 6:41

Publicista Jefim Fištejn v komentáři pro ČRo Plus varoval, že se Rusko pokusí ovlivnit blížící se finální bitvu o Bílý dům mezi republikánem Donaldem Trumpem a demokratkou Hillary Clintonovou. Tato manipulace však nakonec může notně poškodit Donalda Trumpa. Nelze prý vyloučit, že přijde o půl milionu až milion hlasů voličů.

Jefim Fištejn odhalil „velkou senzaci“. Takto Rusové zmanipulují americké volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

Boj o Bílý dům vrcholí. Svědčí o tom i nebývalá aktivita senátora Harryho Reida, vůdce demokratické menšiny, který v oficiálním dopise požádal FBI, aby prošetřila možné ovlivňování voleb ze strany Ruska. A jak by k tomu podle senátora mělo docházet. Přes server WikiLeaks, který před časem uveřejnil elektronickou poštu vedení Demokratické strany i soukromé e-maily samotné Hillary Clintonové.

To není nijak nová informace. Jenže deník New York Times otiskl text, v němž se praví, že senátor Reid žádá, aby FBI prošetřila možné spojení mezi někdejším Trumpovým poradcem Rogerem Stonem a zakladatelem WikiLeaks Julianem Assangem. Tito dva muži se prý totiž dobře znají. Stejně tak je třeba prověřit propojení WikiLeaks na ruské tajné služby. Sečteno a podtrženo, senátor žádá, aby bylo prověřeno možné spojení mezi Donaldem Trumpem a ruskými tajnými službami.

„Po zcizení volebních seznamů ve státě Illinois a prolomení počítačů volebního výboru demokratů ve státě Arizona se se stejnou žádostí obrátili na FBI čtyři další demokratičtí kongresmani. Ještě nikdy image Ruska nebyla v očích americké veřejnosti tak odpudivá jako nyní. Kremlu se přisuzuje každý další hackerský útok na volební cíle,“ píše Fištejn.

Celý komentář naleznete zde.

K tématu obratem přidává také pohled amerického politologa Matthewa Rojanského z Centra Woodrowa Wilsona, který aktuální dění čte poměrně jasně. „Když vlivný politik žádá policejní orgány nebo rozvědku o prošetření, je to především politicky motivovaný tah. Nejde o to, zda senátor Reid má, či nemá pravdu, důležité je, že těsně před volbami podporovatel jednoho kandidáta žádá hloubkovou lustraci jeho rivala. Takový postup směřuje především k ovlivnění veřejného názoru a rozpoutání diskuse v tisku. Na sto procent může ruské zasahování ovlivnit výsledek prezidentských voleb a může Trumpa stát půl milionu, možná až milion hlasů,“ říká Rojansky.

Politolog také dodává, že podobná akce se pravděpodobně neděje na rozkaz Kremlu, protože její dopady jsou příliš nepředvídatelné. Pokud skutečně existuje nějaké napojení ruských agentů na Trumpa, jde prý spíše o iniciativu samotných tajných služeb Ruské federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…