Jefim Fištejn píše o Rusku: Je to zaostalá země. A ani Putin s tím nic neudělá

02.05.2015 21:07

Publicista Jefim Fištejn na serveru časopisu Reflex uvažuje nad tím, kam vlastně směřuje Rusko, a dospívá k závěru, že pod vedením Putina vlastně nikam, tedy kromě dalšího zbohatnutí těch nejbohatších. Zatím vládní mašinérie mobilizuje své občany s poukazem na fašismus na Ukrajině, a vychází to, ale co se stane, až se mobilizace pro lepší ovládnutí společnosti vyčerpá? Přijde citelný pád.

Jefim Fištejn píše o Rusku: Je to zaostalá země. A ani Putin s tím nic neudělá
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Čas od času politici té či oné země přijdou za svými spoluobčany se žádostí: Zatněme zuby, utáhněme si opasky, a když to vydržíme, zlepší se život nás všech a především našich dětí. Stalo se tak např. v Německu či Japonsku po druhé světové válce a stejně tak na jihu Korejského poloostrova po válce občanské. V případě Ruska je tu ale jeden problém. Jde o zemi, která disponuje obrovským nerostným bohatstvím a po rozpadu Sovětského svazu nástupnický stát těžil z této výhody. To, že Rusové nevyužili čas k transformaci svého hospodářství, mohou připsat ke škodě jen sobě.

Moc dělá, jako že mobilizuje. Lid dělá, jako že je mobilizován

„Je to vidět na každém kroku. Mocenská věrchuška si slavnostně snižuje platy o deset procent a obratem navyšuje prémie o dvacet. Jaký význam vůbec mají platy náčelníků v zemi, kde prezident oficiálně prohlašuje, že nemá nejmenšího zdání, kolik že si vydělává. Podnikatelé kudy chodí, mluví o vlastenectví, ale odmítají zákon zakazující vyvádět prostředky do daňových rájů. Odpor největších boháčů vůči povinnému přiznání příjmů je tak silný, že Státní duma pro ně schvaluje zvláštní výjimku ze zákona,“ shrnuje situaci publicista.

Celý text ZDE

Ruská vládní média sice obyvatelstvo mobilizují, ale k čemu vlastně? Mobilizační efekt slouží vlastně jen ke snazší kontrole společnosti, ale ne ke zlepšení životní situace Rusů. Ta se dnes spíš zhoršuje. A co se stane, až mobilizační efekt vyprchá a Rusové zjistí, že se nemají lépe? Pokud mobilizaci udržuje všudypřítomná vládní mašinérie, může vydržet dlouho. To je ostatně vidět na Severní Koreji, Kubě či Venezuele. Ale až se tento efekt vyčerpá, přichází zpravidla společenská katastrofa.

„Závěr je nabíledni. Moc dělá, jako že mobilizuje. Lid dělá, jako že je mobilizován. Nic se přitom nemění. Společnost a stát se stále více archaizují, zaostávají za potřebami doby. Na obzoru je nevyhnutelně tvrdý střet s realitou,“ uzavírá Fištejn.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …