Jejich průzkumům se nedá věřit, zlobí se Liška na Českou televizi

20.04.2010 13:24

Středečních Otázek Václava Moravce speciál se nezúčastní zelení ani Zemanovci. Obě strany přitom mají v kraji, odkud se otázky budou vysílat, podle Sanepu vůbec nejlepší výsledky.

Jejich průzkumům se nedá věřit, zlobí se Liška na Českou televizi

Šéf Strany zelených Ondřej Liška nenachází vysvětlení pro to, že jeho strana podle průzkumů České televize v Ústeckém kraji nepřekročí pětiprocentní hranici a nezúčastní se tak středečních Otázek Václava Moravce speciál.

"Tady je něco shnilého ve státě českém," řekl Liška serveru ParlamentniListy.cz. Sám prý sleduje mnoho průzkumů, které prokazují opak.

Například podle průzkumu Sanepu mají zelení v Ústeckém kraji podporu 6,1 procenta voličů. Pro zelené je to vůbec nejlepší výsledek ze všech krajů.

V regionu je navíc vede Martin Bursík, který v hodnocení lídrů skončil u obyvatel Ústeckého kraje na druhém místě, před Petrem Gandalovičem i Jiřím Paroubkem. Předstihl ho jen lídr SPOZ Miloš Zeman.

Také SPOZ se podle Sanepu v Ústeckém kraji těší vůbec největší podpoře, na což Liška poukazuje.

"Jak je možné, že strana Miloše Zemana v celorepublikových průzkumech překračuje pět procent a v kraji, kde Miloš Zeman kandiduje, tomu tak není? To je přece matematicky i logicky nesmysl," říká Liška.

SOUVISLOSTI:
Zeman se souboje s Paroubkem nedočká. U Moravce nebude
Fanoušci Moravce: Pozvěte k Paroubkovi i Zemana, kašlete na průzkumy
Zeman válcuje Paroubka. ČSSD je přesto suverénní, ukázal průzkum

"Výsledky České televize považuji za zcela pofidérní a nezobrazující skutečnost. Nedá se jím věřit," dodal. Televize podle něho selhává v pozici veřejné služby.

Diskriminující systém

Liškovi se nezamlouvá celý systém, který Česká televize pro zvaní hostů do Otázek z regionů stanovila. Považuje ho za "absolutně diskriminující a protidemokratický. Sugeruje lidem, že strany, které v krajích nedosáhnou pěti procent, nemají šanci na vstup do Poslanecké sněmovny."

"Česká televize v tichosti změnila systém zvaní hostů. Oproti dřívějším volbám nepočítá se statickou chybou," říká dál Liška. Právě zelení se podle něho v průzkumech České televize pravidelně pohybují kolem 4,5 procenta, což v rámci statistické chyby připouští vstup do sněmovny.

ČT na Facebooku: Kritiku jsme čekali

Neúčast Strany zelených a SPOZ vyvolala řadu reakcí i na oficiálním facebookovém profilu Otázek Václava Moravce. Autor profilu podepsán jako "Oscar" poukazuje na to, že průzkumy České televize jsou zpracovávány jinou metodikou než používá zmíněný Sanep.

"Průzkum Sanepu a průzkumy pro OVM dělané STEM a SC&C nemůžete srovnávat - mají jinou metodiku (např. oproti internetovému dotazníku Sanepu obchází respondenty STEM i SC&C osobně). Nepoužívají ani otevřené otázky a především o účasti rozhoduje volební model a ne stranické preference," vysvětluje v diskusi s návštěvníky profilu "Oscar".

"Kritiku věrohodnosti průzkumů jsme čekali hned v okamžiku, kdy nám přišly výsledky Ústeckého kraje. Jen si ty teorie trochu protiřečí - na druhé straně jsme byli obviňováni z "protlačování" SPOZ, když se jejich zástupci v některých krajích přes 5% hranici naopak dostali. Teď jsme obviňováni, že nadbíháme ČSSD a že průzkumy nejsou věrohodné. Holt je údělem Otázek být mezi mlýnskými kameny. Semlít se ale nedáme," uvádí také.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…